Båtlivs sommerskole

KULING: De fleste synes det er ubehagelig på sjøen når det blåser kuling eller mer. (Viksund 335 Arkivfoto Båtliv).

Flau vind og sjørokk

Hva er forskjellen på knop og sekundmeter, og hvordan er sjøen når vinden er flau? Lær om vær.

Publisert Sist oppdatert

Vi nordmenn opplever mer vind enn de fleste gjennom året, og skal du på sjøen i sommer er det greit å vite hva meteorologen mener med flau vind eller laber bris .

Les også: Været på sjøen - hvordan henger det egentlig sammen?

Det finnes tre skalaer for å benevne vindstyrke, og disse brukes gjerne om hverandre. Det er Beauforts skala fra 0 til 12, knop og meter per sekund, eller sekundmeter, som man gjerne sier i daglig tale.

Knop er samme mål som vi bruker for farten på båter. Det er rett og slett 1852 meter i timen, som forøvrig er det samme som et breddeminutt. Hele jorden er delt inn i grader og minutter, der ekvator utgjør breddegrad 0 og Nordpolen breddegrad 90. Bergen og Oslo ligger begge på omtrent 60 grader nord.

Når det blåser to knop beveger altså vinden seg i 3,7 kilometer i timen, og det er jo ikke så mye. Da beveger luften seg litt mer enn én meter i sekundet. En meter i sekundet tilsvarer 3600 meter på en time. Vi kaller dette for flau vind, og det er kun små krusninger på vannet. Først når vinden dobler seg til to meter i sekundet begyner det å bli bølger, og vi snakker om svak vind (se tabellen nedenfor).

Vinden skaper bølger. For motorbåter er bølger ofte ukomfortabelt. For de fleste av oss går grensen gjerne ved frisk bris til liten kuling og bølger med et par meters høyde. Strøm påvirker bølgenes høyde og form, og kan gi veldig ubehagelige bølger.

Les også: Værmeldingen treffer ikke alltid på sjøen

Verdt å merke seg er det også at trykket i vinden åttedobler seg når vindhastigheten fordobles (tredje potens). I kuling piper vinden så det blir vanskelig å prate og i sterk kuling må du holde deg fast. Da er det opp til 40 knops vind, som altså tilsvarer over 70 kilometer i timen, som nærmer seg farten for en bil på motorveien.

Orkan er sterkeste vind og starter fra 32 sekundmeter (64 knop eller 119 kilometer i timen), men kan bli langt kraftigere. Orkanen Irma som rammet Vest India i fjor høst nådde en styrke på 298 kilometer i timen, det vi si 160 knop eller nesten 83 meter i sekundet. Den løftet biler og båter til værs.

Les også: Været eller ikke været (Båtlivs værguide)

 

108220e73fbe97d98530709588e6da75b2a23a