Nimbus Weekender 9 Outboard

Stor rift om brukte båter

Interessen for større og dyrere båter vokser, og det er særlig brukte båter folk nå etterspør.

Publisert Sist oppdatert

Båtmagasinet har vært i kontakt med importører av bobåter, som kan melde om økt interesse også i dette segmentet, selv om det ikke har tatt av på samme måte som for mindre båter i prisklassen rundt en halv million kroner.

Båtbransjen opplevde en bråstopp i salget i mars da Sjøen for Alle ble kansellert, men etter påske har salget skutt fart.

Brukte båter

– Etter påske har etterspørsel økt betydelig etter nye båter. Det virker som om mange vil sikre seg båt i sommer, fordi det blir Norgesferie i år. Når det gjelder brukt markedet, så er etterspørselen enorm. Pent brukte Windy og Nimbuser blir solgt dagen etter at vi har fått dem inn. Vi selger mest day- og weekendcruisere nytt, men mange bobåter brukt, sier daglig leder Jørgen Haga hos Aaby Marine, som opplever at kundene nå ønsker mer farger både i skrog og interiør,

Han forteller at mars ødela for en god start på året, og at det fortsatt er usikkert hvordan året vil ende. – Men det blir nok ikke mange båtforhandlere som har nye båter på lager før ferien. Så vi håper å dekke opp noe av det tapte salget i mars, sier Haga. Også Heitmann Marin ved Drøbak melder om stor etterspørsel etter brukte båter.

– Vi opplever stor etterspørsel på brukte båter. Og har pr i dag svært lite varelager, men heldigvis er det flere båter underveis, slik at vi har muligheten til å glede flere båtkjøpere før ferien. Vi ser at det er mange som planlegger å bruke ferien i Norge, og båt står høyt på ønskelisten for veldig mange. Her ser vi absolutt en trend. Det er også mange av kundene som er glade for at de allerede har bestilt båt. Vi har allerede fått en forsmak på sommeren, og er blitt minnet på hvor deilig det er på sjøen. Det føles også trygt i disse tider å kaste loss, og få en pause fra hverdagen, sier Oda Lotte Heitmann Sundli i Heitmann Marin.

Godt kjøp

– Vi har solgt noen båter i det siste, hovedsakelig mellom 30-35 fot. Interessen er økende, mange ønsker feriebåt, men enkelte er litt avventende og forsiktige med å bruke mye penger akkurat nå. Noen har imidlertid skjønt at om de klarer å få tak i en ny lagerbåt nå, så gjør de garantert et godt kjøp, basert på at sterk prisvekst er ventet i Norge fremover. Et godt tilbud på en allerede innkjøpt lagerbåt nå kan nok vise seg i fremtiden å ha vært en meget god investering, sier daglig leder Lars Erik Solvang hos Bavaria Båt Norge.

– Når det gjelder brukte båter så går gode objekter raskt unna. Vi kvalitetssikrer og sjekker båtene grundig. Båt er et kostbart produkt og jeg vil anbefale alle å benytte ett nøytralt mellomledd ved salg av båt. Spesielt hvis båten har en høy verdi. Det er en trygghet for både kjøper og selger. Vi har også flere bestillinger for neste år. Jeg vil anbefale de som planlegger å kjøpe ny båt for neste år å sette båten i bestilling nå, for å sikre plass i produksjonen. Så kan man heller justere bestillingen og tilpasse utrusning på ett senere tidspunkt, sier Heitmann Sundli.

Frihetsfølelsen

– Trenden i markedet er at mange flere kommer til å prøve båtlivet i år, hovedsakelig i mindre båter, men vi tror at noen av disse vil oppgradere til større bobåter etter hvert. Vi som vet hvor fantastisk det er å være på båtferie i Norge kan jo ikke tenke oss noe annen sommerferie, og jeg tror at denne pandemien vil åpne opp øynene til mange nye som vil oppleve dette også. Frihetsfølelsen man får i egen feriebåt hvor man har alt man trenger om bord må jo være den beste medisin i verden for «brakkesjuke» som en del har etter isoleringen i samfunnet. Godt for folkehelsa er det garantert, sier Solvang.

– Vi ser frem imot en annerledes sommer, hvor de aller fleste kommer til å være i Norge. Men jeg er helt sikker på at det kommer til å være mange båter på fjorden, sier Heitmann Sundli.

– Denne sommeren på sjøen, blir nok noe vi aldri har opplevd før, sier Haga.