Båtbransjen 2019

WINDY SR 44 BLACKHAWK: Båten ble lansert på Cannes Yachting Festival.
WINDY SR 44 BLACKHAWK: Båten ble lansert på Cannes Yachting Festival.

De store har fått opp dampen

Norges mest kjente båtmerker har fått opp farten i salget etter utflytting av produksjonen til utlandet.

Publisert Sist oppdatert

– Bare idealister og idioter begynner i båtbransjen, har veteranen Peter Heitmann i Heitmann Marin tidligere uttalt til Båtliv. Han får bare delvis støtte i regnskapstallene som viser at båtimportørene de siste årene samlet sett har hatt en brukbar vekst i både omsetning og resultat.

39 båtimportører omsatte i fjor for cirka 1,5 milliarder kroner. Omsetningen vokste med 12 prosent fra året før, mens samlet driftsresultat kun vokste med snaue fire prosent til 60 millioner kroner. Et samlet driftsresultat på 60 millioner gir en driftsmargin på fire prosent for båtimportørene i fjor. Dermed driver importørene litt lønnsommere enn forhandlerne og produsentene, og nesten på nivå med motorimportørene.

Omsetningen vokste i fjor med 12 prosent og året før med 14 prosent. I 2016 omsatte bransjen for 1,15 milliarder kroner. I 2018 var omsetningen vokst til 1,47 milliarder. Driftsresultatet vokste fra 18,8 millioner kroner i 2016 til 60 millioner kroner i fjor. Dermed har utviklingen gått riktig vei for båtimportørene de siste årene, men bildet blir mer blandet når vi ser på enkeltaktørene.

Windy

Her ser vi at det særlig er det store og kjente båtmerkene som har kommet for fullt de siste årene etter store omstillinger og utflytting av produksjonen fra Norge. Dette gjelder de tre største aktørene på listen vår, nemlig Windy, Askeladden og Nordkapp. Blant disse hører strengt tatt ikke Windy lenger med på oversikten, siden selskapet i år formelt er omklassifisert til svensk produsent, men vi har likevel valgt å ta med denne toneangivende aktøren i vår oversikt. Windy alene står nemlig for en vesentlig del av veksten med en vekst på over 50 millioner kroner i omsetningen hvert år de siste tre årene, og sterk resultatforbedring som resulterte i et lite overskudd i fjor. Nær 20 prosent av Windys salg på 259,2 millioner skjer i Norge.

Nest størst på vår liste er Askeladden Boats med regnskapsadresse i Hagavik, og her endte omsetningen i fjor på 158,9 millioner kroner med driftsresultat på 3,9 millioner. Dernest følger Nordkapp Boats, som i likhet med Askeladden produserer i Polen, med en omsetning i Norge som beløper seg til 122,5 millioner kroner. Kanskje litt overraskende er det Buholmen Båt i Bodø som inntar fjerdeplassen med en omsetning på 77, 2 millioner kroner i omsetning og et solid resultat på 7,9 millioner kroner. Selskapet selger nye og brukte båter fra Viknes, Targa og Ibiza. Dernest finner vi FG Racing som selger de finske båtene Sargo og TG. Naustdal-bedriften omsatte i fjor for 74,6 millioner kroner og satt igjen med et driftsresultat på imponerende 12,3 millioner kroner. Driftsmargin på hele 16,5 prosent plasserer FG Racing på bransjetoppen i lønnsomhet.

RIB

Med unntak altså for Windy, som i år er blitt svensk, holder vi oss her til måten dette er klassifisert på i varehandelsstatistikken. Det betyr at båter som bygges i utlandet blir klassifisert som import, selv om eierne kan være norske, og mange norske båtfolk kanskje tenker på merkene som norske. Nordkapp, Askeladden og Marex faller derfor inn i kategorien av importører.

Bavaria Båt Norge er blant importørene som gjør det svært bra, selv om den tyske produsenten gjennomgår en omstrukturering. Den norske forhandleren omsatte i fjor for 69,3 millioner kroner, og landet et driftsresultat på hele 8,9 millioner kroner. Omsetningen vokste litt fra året før, mens resultatet var noe ned. Selskapet er bunnsolid med 20,7 millioner kroner i egenkapital, og kunne altså i fjor notere seg for en driftsmargin på gode 13 prosent.

På syvende plass i omsetning finner vi RIB-importøren Govi i Lillesand, som selger Grand, Highfield og Smartliner-båter. RIB er populære båter og Govi omsatte i fjor for 56,3 millioner kroner, og satt igjen med 2,3 millioner på driften. Dermed plasserer sørlandsbedriften seg litt foran Jeanneau-importør Heitmann Marin, Targa-imprtør Thor R. Nilsen og Elan- og Fairline-importør Nautic Norway på listen over de ti største båtimportørene i Norge mål i omsetning.

Se hele listen over 39 norske båtimportører her.

Savner du noen på listen? Kom gjerne med innspill til [email protected].