Test Bavaria SR 36

NYHET: Bavaria SR36 er en romslig familiebåt som følger samme designlinje som SR41 som ble lansert i 2019.
NYHET: Bavaria SR36 er en romslig familiebåt som følger samme designlinje som SR41 som ble lansert i 2019.

Test av cabincruiseren Bavaria SR 36

Bavaria lanserte sin første motorbåtmodell i 2001 – Bavaria 27 Sport. Gjennom tyve år har motorbåtene vokst atskillig i størrelse og volum. Men også layout og løsninger er nå tydelig skreddersydd for å møte behovene til et skandinavisk publikum, noe nyheten Bavaria SR36 er et tydelig eksempel på.

Publisert Sist oppdatert

Bavaria SR41, som lansert i 2019, var den første båten i den nye modellserien fra Bavaria Yachts. Den mektige 41-foteren har siden blitt en suksess med over 120 solgte båter, og den ble også kåret til vinner av Motor Boat of the Year 2022. Kombinasjonen av store, sosiale områder i salongen og høy bokomfort treffer kundene, ikke minst her i Norden.

Oppfølgeren Bavaria SR36 er en mindre versjon av 41-foteren, og den følger opp i samme moderne formspråk og med layout og løsninger tilpasset familiebåtliv i skjærgårdsmiljø. Bavaria SR36 er en vel gjennomtenkt, kompakt familiebåt med smarte løsninger. Selv om modellbetegnelsen tilsier at båten er 36 fot, så både er den og oppleves den som større.

Båten har et helt nydesignet skrog, og det er Bavarias utviklingsteam sammen med den italienske designeren Marco Casali som står bak designet. Casali har flere ganger vært på besøk i Norge for å forstå hvordan vi i Norden bruker våre båter. Særlig den norske importøren har deltatt i utviklingsarbeidet med den nye modellen og gitt en rekke innspill med hensyn til funksjonell utforming.

Båtmagasinet testet Bavaria SR36 i Tyskland under optimale forhold for nettopp denne typen båt: Sol og vindstille.

SPESIFIKASJONER
STØRSTE LENGDE:12,28 meter
SKROGLENGDE:10,87 meter
STØRSTE BREDDE:3,85 meter
VEKT TØRR BÅT:8 000 kg
VEKT FULLASTET BÅT:9 500 kg
KAPASITETER I LITER
FERSKVANN:250
DRIVSTOFF:500
SEPTIK:70

Sjøegenskaper

Bavaria SR36 er en kraftpakke. Båten vi testet var utstyrt med to Volvo Penta D4–300 på 300 hk hver med drev. Til tross for at båten veier nesten 12 tonn, er den svært responsvillig og går lett opp i plan. I det øvre fartsområdet er båten sporty og har rikelig med krefter. Vi målte toppfarten til 31 knop, hvilket er 3-4 knop lavere enn man burde kunne forvente. En komfortabel marsjfart ligger i området rundt 25-26 knop. Da går motorene på drøye 3 000 omdreininger per minutt.

Volvo Pentas elektroniske styring gir en veldig smidig og uanstrengt kjøreopplevelse. Den som vil, kan komplettere systemet med joystick, noe som ytterligere forenkler finmanøvreringen. Baugpropell og trimplan er ekstrautstyr, men noe man absolutt bør velge på en så stor båt – også om man velger joystickløsningen.

Denne modellen er ikke tilgjengelig med singel motorisering eller D6-motorer. Alternativet til installasjonen i testbåten er doble V6 eller V8 bensinmotorer. Båter som selges i Norden vil primært bli utrustet med dieselalternativet.

Førerplassen

Førerplassen er veldisponert og funksjonell. Rett foran føreren sitter det doble multifunksjonsskjermer. Standard er to 7-tommere fra Simrad, men denne løsningen kan oppgraderes med to 9-tommere eller to 12-tommere. I vår testbåt satt det siste alternativet. Dessuten hadde båten Navicos betjeningspanel med knapper. Det er et bra tillegg, særlig når man skal betjene skjermene i litt sjøgang.

FUNKSJONELL: Førerplassen er veldisponert, med plass til doble multifunksjonsskjermer. Testbåten hadde to 12-tommere.
FUNKSJONELL: Førerplassen er veldisponert, med plass til doble multifunksjonsskjermer. Testbåten hadde to 12-tommere.

Føreren sitter relativt høyt og har bra sikt forover gjennom en gigantisk vindskjerm med to solide vindusviskere. Også til sidene er sikten god, og sidevinduene kan åpnes. På passasjersiden er det en sitteplass for passasjerer i form av sjeselongløsning som fungerer bra både i havn og underveis.

MOTORFABRIKAT: 2xVolvo Penta
MODELLBETEGNELSE:D4-300
ÅRSMODELL:2022
DRIVSTOFFTYPE:Diesel
YTELSE HK:300
ANTALL SYLINDERE:4
MAX TURTALL IHHT. PRODUSENT:3 500 o./min.
MAX TURTALL I TEST:3 615 o./min.
MOTORALTERNATIVER:
- Volvo Penta diesel 2xD4-300 EVC
- Volvo Penta bensin 2xV8-300-CE 5,3 l
- Volvo Penta bensin 2xV6-240-CE 4,3 l
- MerCruiser bensin 2x6,2l-350 DTS EC
TYPE FREMDRIFT:DPI-drev
PROPELLER:H5
ANTALL BLAD:3+4
BATTERIBANK
FORBRUK:2x140 Ah AGM
START:2x95 Ah AGM
EKSTRA:1x140 Ah AGM
LADESPENNING FORBRUK I VOLT:14,1
LADESPENNING START I VOLT:14,1

Byssa

Et tydelig signal om at den tyske produsenten lytter til sine nordiske forhandlere er at byssa er flyttet opp i salongen i SR-modellene. På babord side er det en stor byssebenk med god oppbevaringsplass, kokeapparat (propan eller elektrisk) og plass til 80 liters kjøleskap (ekstrautstyr). Den som vil ta en kopp kaffe eller et lite måltid mer anonymt, kan gjøre det i den lille bysseavdelingen som er plassert under dekk. Denne byssa mangler kokemulighet, men har et 65 liters kjøleskap, vask og plass til mikrobølgeovn og TV.

SOSIALT: Bordet på uteplassen gir spiseplass til seks voksne personer. Ryggen på aktersofaen kan vendes.
SOSIALT: Bordet på uteplassen gir spiseplass til seks voksne personer. Ryggen på aktersofaen kan vendes.

Uteplassen

Uteplassen har et sosialt og gjennomtenkt arrangement med god plass til familie og venner. Seks personer får lett plass rundt bordet. Seteryggen på akterbenken kan vendes, slik at man får en U-sofaløsning vendt mot badeplattformen. Også denne sittegruppen kan utstyres med et lite bord. Et herlig sted å innta frokosten. Alternativt kan bordet erstattes av en oppbevaringsmodul med stueplass til fendere og fortøyningstau. Sistnevnte løsning er antakelig den man har mest glede av i nordisk skjærgård.

ALTERNATIVER: Den lange badeplattformen leveres også i en hev- og senkbar versjon. Bordet kan erstattes med en modul med stueplass.
ALTERNATIVER: Den lange badeplattformen leveres også i en hev- og senkbar versjon. Bordet kan erstattes med en modul med stueplass.

Båten har en ekstra lang badeplattform integrert i skroget. Produsenten tilbyr også en versjon med hev- og senkbar plattform som ekstrautstyr. De ekstra brede dollbordene gjør at man kan bevege seg trygt frem på fordekk, med høy rekke utvendig og gripemulighet langs hardtopen. Rekka ender i en pulpit med baugåpning, noe som igjen understreker at båten er rettet mot et nord-europeisk og skandinavisk marked.

NORDISK: Åpning i baugrekka er en av løsningene som den norske importøren har vektlagt i arbeidet med utviklingen av den nye modellen.
NORDISK: Åpning i baugrekka er en av løsningene som den norske importøren har vektlagt i arbeidet med utviklingen av den nye modellen.

De store glassflatene og den store takluken i hardtopen gjør uteplassen lys og anvendelig uansett vær. Kundene kan velge mellom to forskjellige takluker, enten i glassfiber eller i kanvas, der den sistnevnte løsningen gir maksimal åpning. Bavaria SR36 kan leveres som hardtopmodell eller i coupéversjon med bakvegg. Et tredje layoutalternativ er en såkalt ”Open-top”-versjon med lavere vindskjerm og plass til en Biminitop.

SOLPLASS: På fordekk er det en meget romslig solseng. Det nedsenkede dollbordet har en bredde på hele 32 centimeter.
SOLPLASS: På fordekk er det en meget romslig solseng. Det nedsenkede dollbordet har en bredde på hele 32 centimeter.

MÅL I CM
DOLLBORD, BREDDE:32
BADEPLATTFORM:80x362
STÅHØYDE:
UNDER HARDTOP:200
VED FØRERPLASS:200
HOVEDLUGAR:198
STIKKLUGAR:198
PÅ TOALETT:190
KØYEMÅL
HOVEDLUGAR:160x200
STIKKØYE:2 stk. 80x200/200x212

DESIGNKATEGORI:B/C
MAKS. ANTALL PERSONER:8/10
MAKS. ANTALL PERS. OG LAST I KG:-
MAKS. MOTORSTYRKE:700 HK

PRIS FRA (INKL.AVG.):Cirka 4 000 000 kroner
PRIS TESTET BÅT (INKL. AVG.):Cirka 4 500 000 kroner
KONSTRUKTØR:Marco Casali
PRODUSENT:Bavaria Yachts
PRODUKSJONSLAND:Tyskland

Hovedlugar

Hovedlugaren er en romslig senterlugar med to køyer som er plassert tverrskips. Vil man ha en ekstra stor dobbeltkøye, finnes det ifyllingsputer som gir en køye på 2,10x2,00 meter. I lugaren er det godt med lysinnslipp fra store skrogvinduer på begge sider. Løsningen med sjeselong vis-á-vis førerplassen, gir rikelig med volum og god ståhøyde i omkledningsavdelingen. Langs skroget på styrbord side er det en sjeselong der man kan hvile eller sette seg ned når man skifter klær. Denne fungerer også en ekstra køye.

Gjestelugar

STOR SENG: Senterlugaren har i praksis tre separate køyer, og to av køyene kan konverteres til en dobbeltkøye på hele 2,10x2,0 meter.
STOR SENG: Senterlugaren har i praksis tre separate køyer, og to av køyene kan konverteres til en dobbeltkøye på hele 2,10x2,0 meter.

Lugaren forut under fordekk har en dobbeltkøye. Båten er tilgjengelig både i en versjon med separat lugar forut, eller en åpen løsning der man får en romslig «suite» i tilknytning til sittegruppen og den lille byssa under dekk. Vår testversjon hadde den sistnevnte løsningen i kombinasjon med separat senterlugar. Denne køya egner seg derfor best som gjestekøye. For barnefamilier vil imidlertid denne dobbeltkøya være det naturlige valget for foreldrene, mens senterlugaren gir køye- og tumleplass for to barn. I lugaren forut er det bra med naturlig lysinnslipp via store ventiler og her er rikelig med stueplass.

Toalettrom

På styrbord side, forenom førerplassen, er det et romslig baderom med separat dusj- og toalettavdeling adskilt med en foldedør. Ståhøyden er på 1,90 meter. I den fremre avdelingen er det servant, underskap og overskap med speil på dørene. Et skrogvindu med koøye som kan åpnes sørger for både lys og ventilasjon.

ROMSLIG: Baderommet er todelt, med en tørr sone med servant og benk, og et kombinert toalettrom med dusj.
ROMSLIG: Baderommet er todelt, med en tørr sone med servant og benk, og et kombinert toalettrom med dusj.

Konklusjon

Bavarias motorbåter har gjennomgått en betydelig utvikling i de drøyt tyve årene som har gått siden den første 27-foteren ble lansert. Detaljarbeider og finish er vesentlig forbedret, og også kvaliteten på tekstiler og beslag er hevet mange hakk. Fremfor alt er det tydelig at Bavaria orienterer seg mer mot det nordiske markedet gjennom å tilpasse båtene med dekkslayout og løsninger som er skreddersydd for skjærgårdsbruk.

TURTALL FART FORBRUK L./N.MIL
3 61531,0-
3 53030,03,9
3 20026,13,6
3 00022,53,8
2 80019,13,9

MAKS TURTALL:3 615 o./min.
MAKS FART:31 knop