BÅTULYKKER: Det er for tidlig å konkludere med hvorfor ulykkestallet er så mye lavere i år enn i fjor, sier sjøfartsdirektør, Knut Arild Hareide.

Halvering av dødsulykker i sommer

Sjøfartsdirektoratet har registrert åtte omkomne ved bruk av fritidsbåt i månedene juni, juli og august.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en nedgang på åtte personer sammenlignet med sommermånedene i fjor hvor 16 personer omkom, melder direktoratet.

Syv av de åtte omkomne i sommer var menn, og snittalderen var på 46 år. Den yngste som omkom var 18 år, mens den eldste var 93 år. Størst nedgang ser vi i ulykker med kantring eller grunnstøting. Til nå i år har 18 personer omkommet, mot 27 personer på samme tid i fjor.

– Denne sommeren er den første med krav til høyhastighetsbevis, ett av mange tiltak for å skape større trygghet på sjøen. Men det er for tidlig å konkludere med hvorfor ulykkestallet er så mye lavere i år enn i fjor, sier sjøfartsdirektør, Knut Arild Hareide.

Regjeringen har vedtatt en nullvisjon om ingen omkomne eller hardt skadde på sjøen som omfatter både fritids- og yrkesfartøy.

– Sjøfartsdirektoratet har fått i oppdrag å utarbeide en handlingsplan. Det er positivt at det har vært færre omkomne knyttet til bruk av fritidsbåter i sommer, men ett liv tapt er ett for mye, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

I tillegg har regjeringen vedtatt en nullvisjon mot drukningsulykker på fritidsområdet. Fiskeri- og havministeren har invitert til et innspillsmøte om dette i september.