Turtips

IDYLLISK: Nevlunghavn er en av de vakreste plassene langs kysten.
IDYLLISK: Nevlunghavn er en av de vakreste plassene langs kysten.

Nevlunghavn: Gjest i «den forbudte by»

Til tross for utallige skilt som informerer om forbud og private områder, er Nevlunghavn en av de vakreste plassene langs kysten av Sør-Norge. Og tettstedet ligger rett ved leia og krummer seg som en beskyttende hånd rundt havna ytterst i Brunlanes.

Nevlunghavn, eller Havna som den kalles lokalt, ligger vendt mot Skagerak, med Rakkebåene i øst og Langesundsbukta i vest. I syd ligger Tvistein fyr nesten på rekke med Færder, Svenner og Jomfruland, og innenfor er det en kompakt gruppe av holmer og skjær, hvorav de idylliske Bramskjæra er de største. I deler av denne lille skjærgården er det både langgrunt og mange båer, og man skal være lokalkjent for å våge seg inn. Kanskje derfor er det fristende å fortsette seilasen enten østover eller vestover når man passerer denne utposten i Larvik kommune og tidligere Vestfold fylke. For både over Rakke og Langesundsbukta vil man ha best mulig vær. Men gang om annen, når værmeldingene er gode og gir rom for slakk i tidskjemaet, bør man legge turen innom Nevlunghavn.

GJESTEHAVN: Ytterst på moloen er det gjesteplasser og sanitæranlegg.
GJESTEHAVN: Ytterst på moloen er det gjesteplasser og sanitæranlegg.

Har det meste

Gjestehavna i Nevlunghavn ligger ytterst i innløpet til havna, nord for det gamle fiskemottaket. Her holder havna Fisk & Skalldyr AS åpent i sommerhalvåret, og på motsatt side ligger Vadbodholmens Hermetikkfabrikk som var i drift mellom 1933 og 1964. I den gamle «Rekefabrikken» er det i dag kunstgalleri.

FISKERI: I den smale, idylliske havna på innsiden av Vadbodholmen kunne fiskerne ligge lunt i all slags vær.
FISKERI: I den smale, idylliske havna på innsiden av Vadbodholmen kunne fiskerne ligge lunt i all slags vær.

I sommer ble det også etablert et nytt tilbud med hentepunkt på brygga i Nevlunghavn for mat bestilt på nettet fra Meny Søndersrød i Helgeroa. Velkjente Nevlunghavn Bakeri & Conditori ligger en kort spasertur oppi gata, og på det ærverdig gjestgiveriet serveres det mat. I Nevlunghavn er det bunkerstasjon på brygga med både bensin og farget diesel i pumpene.

Et vakkert sted

Nevlunghavn (...) er et av kystens triveligste steder., skriver den anerkjente havnebokforfatteren Arve Johannessen i bokverket «Kysten vår». I 1991 havnet Nevlunghavn på UNESCOs liste over verneverdige tettsteder, og stedet er underlagt særskilte verneregler som gjør at stedet har bevart sin egenart og idylliske bebyggelse.

Havnefakta: Nevlunghavn

Posisjon: 58° 58.100' N 9° 52.244' Ø

Kommune: Larvik

Sjøkart:

Nærmeste tettsted: Nevlunghavn

Antall gjesteplasser: 35

Havneleie pr døgn: Fra 165,-

Strømavgift pr døgn: -

Toaletter: Ja

Dusj: Ja

Vaskemaskin: Ja

Butikk: Ja

Trådløst internett: -

Restaurant: Ja

Havna er liten og trang, og besøkende båter må ligge med hekkanker og baugfortøyning. Større båter må ankre utenfor moloen. For som forfatteren Arve Johannessen skriver: man vil alltid være utsatt for rulling om det er pålandsvind og noe sjø.

Havnefjorden, som ender i Havnebukta med den flotte Omrestranda, var likevel kjent som nødhavn under seilskutetida – godt i le bak Bramskjæra. På stormfulle høstdager kunne opptil et femtitalls fartøyer av forskjellige nasjonaliteter søke inn på Havnefjorden, ifølge «Kysten vår».

REKEFABRIKKEN: Fra gjestebrygga på moloen ved fiskemottaket ser man over til Vadbodholmen og galleriet «Rekefabrikken».
REKEFABRIKKEN: Fra gjestebrygga på moloen ved fiskemottaket ser man over til Vadbodholmen og galleriet «Rekefabrikken».

Humlesekken

Mellom Stavernodden fyr og Tvistein fyr, ligger Rakkebåene. Det urene farvannet strekker seg tre kilometer fra land, med dybder på mellom én og ti meter. Nevlunghavn ble grunnlagt på losing og fiske fra slutten av 1600-tallet, og fortsatt drives det fiske herfra. Nærheten til matfatet var en forutsetning for å kunne livberge seg for noen hundre år siden, og at fisken kunne bite godt over grunnene på Rakke og i farvannet rundt gjenspeiles i navn som Fiskeboen, Hvittingen og Torskerenna.

HISTORIE: Over alt hvor man går i det vakre tettstedet minnes man om hva fisket må ha betydd for «Havna».
HISTORIE: Over alt hvor man går i det vakre tettstedet minnes man om hva fisket må ha betydd for «Havna».
LESEKIOSK: I 2020 åpnet Larvik bibliotek «lesekiosk» telefonkiosken på brygga – en av 100 vernede i landet.
LESEKIOSK: I 2020 åpnet Larvik bibliotek «lesekiosk» telefonkiosken på brygga – en av 100 vernede i landet.

Ute i sørvest skimter man husene og fyret på Tvistein, og den indre leia snor seg innover fjorden forbi Gunnergrunnene og forbi Bramskjæra. På skjæret Humlesekken rett utenfor den store odden syd for Havna, står en massiv stein som kalles Munken, og som alle som går denne leia forbi Nevlunghavn via Maursund legger merke til. Sagnet skal ha det til at to jutuler beilet en jomfru på Jomfruland. Ifølge wikipedia så bestemte hun at den som kunne kaste en stein lengst fra Jomfruland, skulle få henne. En av steinene havnet på Humlesekken.

PRIVAT: Det er rikelig med forbudt-skilt og advarsler i Nevlunghavn.
PRIVAT: Det er rikelig med forbudt-skilt og advarsler i Nevlunghavn.

Turterreng

Via den merkede kyststien som går fra Stavern til Ødegården, nord for Helgeroa, kommer man ut på rullesteinsraet Mølen som forsvinner under vannet her, for så å dukke opp igjen i form av Stråholmen og Jomfruland. På Mølen er det artig å vandre rundt i det særegne rullesteinslandskapet med sine veldige gravrøyser. Nu ligger bare stenhaugene tilbake. Innholdet er enten røvet i tidlig tid, eller det er smuldret vekk av vannets og luftens påvirkning., skriver Arve Johannessen.

IMØTEKOMMENDE: Benkene til Nevlunghavn Vel står plassert langs promenaden rundt havna.
IMØTEKOMMENDE: Benkene til Nevlunghavn Vel står plassert langs promenaden rundt havna.

Slaget ved Nesjar

Og når man først har tatt turen ut på Mølen, så står man virkelig på historisk grunn. Litt inn i landet ligger storgården Brunla som ga distriktet sitt navn, og navnet Nesjar som var Snorres navn på Nesset stammer nettopp fra Brunlanes. I 1016 sto det som betegnes som et av Norgeshistoriens mer avgjørende slag nettopp her, mellom Olav Haraldssønn (den Hellige) og Svein Håkonssønn Jarl, på bukta innenfor Mølen og Fugløya. Svein Jarl kom med rundt 3000 mann, og på sin side hadde han Einar Tambarskjelve og Erling Skjalgsønn, mens Olav den Helliges menn som talte 2000 skal ha vært mer krigserfarne og disiplinerte. Slaget endte med seier for Olav, som etterpå gikk i land og plantet et kors, holdt messe og takket Gud for seieren, ifølge Arve Johannessen.

Båtmagasinet 10 er nå tilgjengelig

Denne artikkelen er fra Båtmagasinet nummer 10/2021. Du kan lese hele bladet på nett eller i app. Er du abonnent har du tilgang til bladet på nettbrett/smarttelefon.

Se bladet og arkivet til andre utgivelser her.

Mye privat

Men stridenes tid var ikke over med Slaget ved Nesjar. For av alle steder vi har besøkt langs den nordiske kystlinjen, har vi neppe sett flere skilt som tydelig markerer hvor man ikke kan bevege seg. På ett av dem i strandsonen står det «PRIVAT OMRÅDE! Som følge av dom i Agder Lagmannsrett den 28.09.2020 er det IKKE FRI FERDSEL på svaberget etter dette skiltet. Området er innmark.» - i skarp kontrast til de hvitmalte benkene fra Nevlunghavn Vel, med den klare oppfordringen «Kom som en gjest, reis som en venn».

Tvistein fyr

Tvisten fyr (bygget i 1908) rett sør for Nevlunghavn er en værhard plass, med utsikt til Svenner i øst og Jomfruland i vest. Her jobber Tvisteins Venner med å tilrettelegge for overnatting slik at fyret blir en del av Kystled-tilbudet. Den som er interessert i å besøke fyret, finner mer informasjon på www.tvistein.info