MODERNE BÅTLIV: Med hjelp av apper og installert høyteknologi skal båtlivet gjøres noe enklere.
MODERNE BÅTLIV: Med hjelp av apper og installert høyteknologi skal båtlivet gjøres noe enklere.
SENSOR: Denne sensoren hjelper med dockingen.
SENSOR: Denne sensoren hjelper med dockingen.
ENKEL INSTALLASJON: Easy Connect kan også ettermonteres.
ENKEL INSTALLASJON: Easy Connect kan også ettermonteres.
BEDRE ENN MENNESKER: – Systemet er svært presist, sier Anders Thorin hos Volvo Penta.
BEDRE ENN MENNESKER: – Systemet er svært presist, sier Anders Thorin hos Volvo Penta.
APP: Self-docking systemet fungerer via en app som starter selve systemet når du velger hvor båten skal legges til kai.
APP: Self-docking systemet fungerer via en app som starter selve systemet når du velger hvor båten skal legges til kai.

Slik vil Volvo få fart i båtlivet

Self-docking-system og elektronisk loggbok er blant nyvinningene fra Volvo den siste tiden. Målet er få flere folk ut på sjøen gjennom enkelt og grønt båtliv.

Publisert Sist oppdatert
TILGJENGELIG: Med app får du god kontroll.
TILGJENGELIG: Med app får du god kontroll.

Göteborg: I Race Village til Volvo Ocean Race i sommer imponerte Volvo Penta båtfolk fra hele verden med sin siste oppfinnelse: Et self-docking system. En stor motorbåt la til kai mellom de kostbare seilbåtene uten at noen hender styrte båten. Styringen var overlatt til GPS-systemet og sensorer på land, og båten bakken elegant inn den trange båsen.

Se video: Båten legger til kai av seg selv

– Ingen skipper kan manøvrere så presis som dette systemet, sier Marine Product Manager Anders Thorin hos Volvo Penta. Båtliv møter folk fra ledelsen i den svenske bedriften, som nå satser mye på å sitte i førersetet for bransjen i tiden som kommer. Hvor mange kroner og øre de legger ned i utvikling, vil de ikke ut med, men den tradisjonelle motorprodusenten har visjoner for morgendagen.

– Båtlivet må gjøres enkelt for alle, om vi skal få flere til å drive med dette i framtiden. Vi tror at vi kan få se nokså store endringer i tiden sommer kommer, og en del av trendene er allerede åpenbare for bilindustrien. Smartteknologi er på vei inn, delingsøkonomien er på vei inn og utslippsfrie motoralternativer er på vei inn, sier Thorin.

Volvo Penta slipper sitt self-docking-system på markedet i 2020. Den elektroniske loggboken Easy Connect ble lansert i vinter. Thorin ser for seg at folk i framtiden kan leie en båt via en app, og båten kan komme til avtalt sted for egen maskin og styring. I prinsippet kan de da ta seg en tur i skjærgården uten å kunne kjøre båt selv. Systemene vil nok i praksis være enda mer aktuelle for fergedrift og profesjonelle aktører som fiskeoppdrettere.

 

Over 40 fot

Self-docking systemet fungerer via en app som starter selve systemet, når du velger hvor båten skal legges til kai. I starten bruker båten GPS-en for å posisjonere seg, samtidig som flere andre sensorer på både båten og kaien brukes når båten nærmer seg. Systemet bruker to GPS-antenner for å redusere feilmarginene, som kan være på flere meter, og derfor må GPS-en få hjelp av fire sensorer på land samt en radar, som ekstra sikkerhet. Appen kan også brukes til å booke havneplass.

Systemet er en videreutvikling av dynamisk posisjonering og er designet for båter med Volvos IPS-drev. I praksis betyr det at du neppe får se systemet på båter under 40, i alle fall ikke med det første. Her snakker vi om tilbud til båter mellom 40 og 120 fot, med andre ord båter som du ikke kan ta i mot med hånden om skipperen feilberegner under tilleggingen. Thorin understreker at systemet når som helst kan settes på hold eller overstyres av skipperen. Systemet forutsetter som sagt sensorer på land, og Volvo tror mange havner vil gå samarbeide om dette, som kan gjøre det enklere å administrere båtplassene, gi bedre plassutnyttelse og redusere risikoen for skader. Noe av fordelen med et slikt system er at det eliminerer problemene med å beregne vind og strøm, siden GPS-en posisjonerer båten i forhold til koordinater (sann posisjon).

 

Kapteinsmodus

Easy Connect derimot, fungerer på båter i alle størrelser og på Volvo-motorer helt tilbake til 2003. Den elektroniske loggboken ble lansert i januar på Boot, og har ifølge Thorin allerede blitt solgt i et stort antall, uten å ville presisere dette nærmere. Easy Connect består av en Bluetooth-boks og en app. Systemet koster 300 euro (nær 3000 kroner) og appen kan lastes ned i AppStore og Google Play.

– Med boksen på plass i båten kan får du hele dashbordet på iPaden, sier Thorin. Appen gir deg live tilgang når du er om bord, og informasjon og kartreferanser du kan se på senere hjemme. Rutehistorikken blir for eksempel automatisk lagret i appen, noe som gjør at du lett kan bruke den igjen senere når du skal planlegge fremtidige turer.

Selve appen skal være intuitive og lett å bruke, med en dashboard-layout, som kan bli personalisert til hver enkel bruker. Det er en kapteinsmodus for når du er ombord i båten, og en hjemmemodus for lagrede data. Kapteinsmodus gir deg tilgang på rute, fart, oljetemperatur, drivstoffnivå, batteri status, motortimer, trykk og alarmstatus, kort sagt all dashbord-informasjon. Hjemmemodus gir deg nøkkelinformasjon som blir lagret i appen, som hvor mye drivstoff du har igjen på tanken, motortimer og informasjon om siste tur. I kartet kan du også se tidligere turer du har vært på.

Du kan dele data og kartdata via sosiale medier, slik at familie og venner kan følge deg på turen. Easy Connect gjør det videre mulig å dele motorinformasjon med forhandler slik at du kan få best mulig service, og i beste fall ta problemene før de oppstår. Systemet har NMEA 2000 kompatibilitet og er klar for iOS 10 eller senere versjoner. Android er blitt tilgjengelig i løpet av våren 2018. Thorin bedyrer at systemet er i overensstemmelse med EUs nye personvernforordning (GDPR).

 

Lydløst

Vice President for New Business Development hos Volvo Penta, Hanna Ljungqvist, har ingen tro på planende båter med elmotor, i alle fall ikke med dagens batteriteknologi. Derimot har hun stor tro på hybridsystemer, og nå i sommer kunngjorde Volvo også en hybridløsning for IPS-drevene (Inboard Performance System), som skal være i drift fra 2020.

Volvos nye løsning gjør det mulig å kjøre med eldrift i følsomme farvann og gli lydløst og luktfritt inn og ut av havn. Hybridløsningen bygger systemet Volvo har utviklet for biler, og er tiltenkt nyttetrafikk så vel som store fritidsbåter.

Hybridløsningen innebærer at det sitter en elmotor mellom maskinen og IPS-poden. Elmotoren kan lades med landstrøm og fra hovedmaskinen. Elmotoren kan drive båten alene eller kobles sammen med dieselmotoren av skipperen. Volvo Penta mener hybridsystemet vil senke drivstoffkostnader og servicekostnader.

Volvo har blant annet hatt det norske markedet i tankene bak hybridløsningen, siden det norske Stortinget har vedtatt å gjøre populære fjorder til nullutslippssoner fra 2026.

 

TROR PÅ HYBRID: Hanna Ljungqvist hos Volvo Penta
TROR PÅ HYBRID: Hanna Ljungqvist hos Volvo Penta