Båtliv for dummies

Slik kan du unngå kollisjon

På sjøen går trafikken i alle retninger, og det gjelder å unngå andre båter. Vi viser deg hvordan.

Publisert Sist oppdatert

For et trygt og godt båtliv i sommer

I sommer republiserer Båtmagasinet en serie videokurs for ferske båtfolk kalt båtliv for dummies. Videoene er tatt opp gjennom tidligere sesonger.

Når det er mange båter på fjorden kan det være vanskelig å vurdere om man er på kollisjonskurs med noen. Båtene kan komme i ulike hastigheter fra alle retninger.

En gyllen regel er å se hvordan peilingen til båten endrer seg. Om båten står konstant i samme peiling, da er dere på kollisjonskurs. Om båten beveger seg forover i forhold til din båt, vil den gå foran deg, om omvendt vil den gå bak.

Som regel seiler eller kjører vi båt langs kysten. Om båten beveger seg forover i forhold til land, går den foran deg. Om den beveger seg bakover i forhold til land, går du foran den andre båten.

I Båtmagasinet-skolen gir vi råd og tips til ferske båtfolk. Båtmagasinet har vi laget flere titalls videoer med praktiske råd og tips til deg som vil lære mer om båtlivet:

Se videoene her

Ferge

Dette gjelder ikke når du er kloss opp i en situasjon hvor det er for sent å unngå sammenstøt, men det er en fin måte å følge med på båter rundt deg på en viss avstand. Særlig ferger som kommer togende på fast kurs og i jevn fart kan virke skremmende på mange. Da er det til god hjelp å peile om den beveger seg forover eller bakover i forhold til land. Står den i samme peiling hele tiden, må du endre kurs.

Fritidsbåter har vikeplikt for nyttetrafikk i leden. Forøvrig gjelder som på land at båt fra styrbord har forkjørsrett, det vil si at båter som kommer fra babord skal vike. Når to båter kjører rett mot hverandre, skal begge vike mot styrbord for å unngå kollisjon. Generelt har motorbåter vikeplikt for seilbåter og robåter, og hold gjerne god avstand for ikke å skape frykt. Pass også på at ikke hekksjøen skaper trøbbel for den andre båten.

Se vårt videokurs om sjømannskap og båtkjøring her