Båtliv for dummies

Skip signaliserer med lyd

Ferger og nyttetrafikk forteller om sine planlagte manøvre, om du forstår signalene.

Publisert Sist oppdatert

For et trygt og godt båtliv i sommer

I sommer republiserer Båtmagasinet en serie videokurs for ferske båtfolk kalt båtliv for dummies. Videoene er tatt opp gjennom tidligere sesonger.

Å tolke signaler er viktig i all kommunikasjon. Sjelden er det enklere enn på sjøen. Her har lydsignalene en helt bestemt betydning. Fergene bruker gjerne lydsignaler for å gi beskjed om hvilken vei de skal gå. Da gjelder det å forstå signalene.

Ett støt i hornet betyr at skipet (båten) går styrbord. Det kan være greit å vite om du møter en ferge i et trangt sund, og det lyder et brautende støt fra brua.

To støt i hornet betyr at skipet (båten) går babord. Du har vikeplikt for nyttetrafikk i leden, og må da tilpasse din kurs til fergas signal.

Tre støt betyr at skipet (båten) går akterover. Jeg har ofte hørt dette fra Color Line når de store fergene går ut fra Hjortneskaia i Oslo. Da gjelder det å ikke ligge rett bak fergen.

Lydsignalene kan du selvsagt også selv bruke når du har behov for å signalisere dine bevegelser til omverdenen, men bruk det ikke i utide, og pass på at du signaliserer riktig, ellers skaper du bare støy og forvirring.

Båtmagasinet har laget en rekke videoer med råd og tips til båtfolk. 

Du finner hele spillelisten her.