Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.

Økning i antallet omkomne på sjøen

I fjor omkom 29 personer i fritidsbåtulykker, og det er en økning på to fra året før. Det viser seg at redningsvestene ikke alltid fungerer som de skal.

Publisert Sist oppdatert
Olav Akselsen i flytevest. Fritidsbåter på Storasund marina i bakgrunnen.
Olav Akselsen i flytevest. Fritidsbåter på Storasund marina i bakgrunnen.

–Det er svært trist at tallet på personer som mister livet i fritidsbåtulykker ikke går nedover, og vi oppfordrer alle til å vise aktsomhet, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen i en pressemelding. Bruk flyteutstyr, hold fornuftig fart og vent med ankerdrammen til du har fortøyd, oppsummerer han.

Minst ti av de omkomne i fjor var alkoholpåvirket da ulykken skjedde. I seks av tilfellene er det usikkert om de forulykkede var påvirket av alkohol eller annet rusmiddel.

Av de 29 som omkom i fjor var det 18 som ikke benyttet seg av flytevest. I tre tilfeller vet man ikke om de forulykkede brukte flytevest. Åtte av de omkomne brukte flytevest, men i flere av disse tilfellene har ikke flytevesten fungert som tiltenkt, opplyser Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

Les også: Oppblåsbare vester med mange feil

13 av dødsulykkene i fjor skjedde fra åpne småbåter, seks involverte lukkede eller delvis lukkede motorbåter og fire involverte joller og robåter. To ulykker gjaldt kajakk, en kano og de tre siste andre fritidsfartøyer.

Som i tidligere år er det godt voksne menn som dominerer den sørgelige statistikken. 25 av de omkomne var menn, og snittalderen hele 56 år. Syv av de omkomne var utenlandske statsborgere.

 Les også: Velg riktig sikkerhetsutstyr