Lær av Pål Virik Nilsen

Slik bruker du powertrimmen

Uten riktig trim på motoren får du verken god fart eller styring.

Publisert Sist oppdatert

Powertrimmen styrer balansen i båten. Det er powertrimmen som bestemmer hvor mye baugen løfter seg. Dermed er trimmen avgjørende for både fart og styring. Riktig trim gir lavt drivstofforbruk og god komfort om bord. Likevel viser en amerikansk undersøkelse at halvparten av alle båtførere aldri rører trimmen når det kjører båt.  

–Du bruker rattet, gassen og trimmen når du kjører båt, sier Pål Virik Nilsen. Rattet benyttes for å holde kurs, men også for å stabilisere båten i bølger og motvirke krenging. Powertrimmen benyttes for å styre motorens (drevets) vinkel på båten, og dermed hvordan skroget ligger i sjøen, som også virker inn på farten.

Slipper vannet

–Du trimmer motorene inn (ned) når du skal gi gass og løfte båten opp i plan. Straks båten planer kan du trimme motorene ut (opp), sier Virik Nilsen. Når du trimmer motorene inn går baugen ned, og når du trimmer motorene ut går baugen opp. En tommelfingerregel når båten er i plan er å trimme motorene ut så langt at propellene nesten slipper vannet, og det kommer en stråle bak båten, og så trimme litt inn.

I medsjø og medvind kan du trimme litt ut for å løfte baugen. Når du svinger bør du dra av gassen eller trimme litt inn.

Opplev båtkjøring med VR

Båtliv har laget flere 360 graders videoer fra båtturen med Pål Virik Nilsen. Videoene spenner over ulike temaer som planlegging av turen, sikkerhet i rask båt, trimming av båt og tips for kjøring i medsjø. Vi vil legge ut flere videoer i dagene som kommer, og avslutter med en større artikkel om trygg båtkjøring i Båtlivs sommerutgave.

Helt propell

Pål Virik Nilsen lærer oss trygg kjøring.

Pål Virik Nilsen  holder dagskurs med teori og praksis for folk som vil få mer glede og sikkerhet ut av båtkjøringen sin. Sandefjordgutten (fra Virik, for lokalkjente) har 27 års erfaring som racebåtkjører i både offshore og rundbane, og har skrevet flere bøker om båtkjøring. Han er tidligere verdensmester, australsk mester og norgesmester. Se mer om Pål Virik Nilsen på hans egen hjemmeside www.palviriknilsen.com.