KART: Mange båteiere kan ikke lese sjøkart. Gjensidige melder om 1200 båtskader hittil i år.
KART: Mange båteiere kan ikke lese sjøkart. Gjensidige melder om 1200 båtskader hittil i år.

En av tre kan ikke lese sjøkart

I en spørreundersøkelse svarer hele 33 prosent av båteierne at de har en svært dårlig forståelse av sjøkart.

Publisert

I år svarer hele 33 prosent av båteierne at de har en svært dårlig forståelse av sjøkart, mens 62 prosent mener de leser sjøkart svært godt eller ganske godt.

- Det er Ipsos som har foretatt undersøkelsen for Gjensidige. Den gir et bilde av at det er mye usikkerhet blant mange av de som fører båt, sier Voll. Det er langt flere menn enn kvinner som sier de har god kunnskap om dette.

Så langt i år har Gjensidige mottatt melding om totalt rundt 1200 små og store båtskader. 70 prosent av alle disse er grunnstøtinger og sammenstøt. Det er også viktig å se ut av «vinduet» for å sjekke om kartet og omgivelsene stemmer med hverandre.

Kart i papir

- Stol ikke kun på at elektroniske hjelpemidler som kartplotter, GPS og autopilot alltid fungerer, advarer Voll. Han mener de er svært viktig å ha en backup med papirkart og kompass i båten og kunne bruke disse. Oppskriften på en trygg og god båtsesong behøver ikke å være komplisert. Ta hensyn til omgivelsene, senk farten, styr unna alkohol, bruk redningsvest og ikke minst, bruk hodet, avslutter Voll.

Han viser til båtforhandlere som forteller om ferske båteiere som ber om at båten blir kjørt «hjem til egen brygge» på grunn av at de selv har manglende kunnskap om det å føre en båt.