Lær av Pål Virik Nilsen

Planlegg båtturen

En trygg båttur starter det med forberedelsene, og det er viktig at skipper og mannskap snakker sammen.

Publisert Sist oppdatert

Du må sjekke på kartet hvor du skal kjøre så du ikke roter deg bort i grunner og grums, men kjenner farvannet du skal krysse for å komme til målet. Det er alltid lurt å sjekke drivstoffnivået på tanken, og se hvor det finnes marinaer for fylling underveis.

Husk at staker og stenger dukker opp svært fort når du kjører båt i plan. Å bli kjent med farvannet innebærer også å studere navigasjonsmerkene du passerer på turen, slik at du til en hver tid vet hvor du er. Mange uhell kan unngås om folk forbereder seg til turen

Racerbåtføreren er opptatt av god kommunikasjon mellom skipper (båtfører) og mannskap eller passasjerer. En alt for vanlig feil er at båtfører ikke undersøker om mannskapet har det bra, og det hender også at mannskapet ikke melder fra om grunner eller møtende båter. Båtturen kan ende som en dårlig opplevelse om man ikke er nok oppmerksomme på hverandre.  Alle må bidra for å skape den gode opplevelsen.

Les også: Slik kjører du fort på fjorden

Opplev båtkjøring med VR

Båtliv har laget flere 360 graders videoer fra båtturen med Pål Virik Nilsen. Videoene spenner over ulike temaer som planlegging av turen, sikkerhet i rask båt, trimming av båt og tips for kjøring i medsjø. Vi vil legge ut flere videoer i dagene som kommer, og avslutter med en større artikkel om trygg båtkjøring i Båtlivs sommerutgave.

 

Pål Virik Nilsen lærer oss å kjøre trygt.
Pål Virik Nilsen lærer oss å kjøre trygt.

Helt propell

Pål Virik Nilsen  holder dagskurs med teori og praksis for folk som vil få mer glede og sikkerhet ut av båtkjøringen sin. Sandefjordgutten (fra Virik, for lokalkjente) har 27 års erfaring som racebåtkjører i både offshore og rundbane, og har skrevet flere bøker om båtkjøring. Han er tidligere verdensmester, australsk mester og norgesmester. Se mer om Pål Virik Nilsen på hans egen hjemmeside www.palviriknilsen.com.