6000 båter skadet i sommer

Rekordsommeren har gitt kraftig skadeøkning på sjøen. Gjensidige anslår at 6000 båter har gått på grunn eller fått annen skade i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Antall skader har økt med 50 prosent i år, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. (foto Gjensidige)

- Gjensidige alene har i perioden april til august registrert 1500 båtskader. Dette er en økning på 50 prosent sammenlignet med i fjor, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Gjennomsnittsskaden hos Gjensidige ligger på rundt 40.000 kroner etter ulike båtskader denne sommeren. Legger man dette tallet til grunn for øvrige skader, snakker vi om 240 millioner kroner i skadeutbetalinger.

Les også: Dette bør du kunne før du kaster loss (for abonnenter)

Skrog og motor

- Det er ofte motor og skrog som får gjennomgå når en kjører på grunn, noe som ofte medfører store og kostbare skader. I noen tilfeller snakker vi om skader på opp mot en million kroner, sier Voll.

- I enkelte perioder har takstmenn i Gjensidige fått over ti saker på bordet samtidig der fortvilte båteiere hadde fått skadet båten sin. Vi hadde nok forventet flere skader på grunn av det fine været denne sommeren, men at økningen er så kraftig, overrasker oss, sier Voll.

Skadene domineres av grunnstøtinger der båter har gått på et skjær eller land eller kjørt på flytende gjenstander i sjøen. Det er også vært flere kollisjonsskader i forbindelse med at man legger til eller fra kai.

Les også: Unngå å gå på grunn (for abonnenter)

- Vi vet at mange kjøper båt med litt for stor motor før nødvendig kompetanse er på plass. Da nytter det ikke med kostbart navigasjonsutstyr om en ikke kan bruke verktøyet, sier Voll. 

 Les også: Når mørket faller på blir sjøen farlig (for abonnenter)