utgave nr 9 2009

Kysten rundt

Publisert Sist oppdatert

Götheborg til Arendal

ARENDAL: Götheborg er verdens største historiske skip. 19. Juni seiler hun inn i Pollen i Arendal. Det er en tro kopi av originalen som ble bygget for nærmere 300 år siden.
Skipet gikk i fast trafikk mellom Norden og Kina før det sank på havnen i Göteborg 12. september 1745.
- Götheborg er verdenskjent, og vi selvfølgelig særdeles stolte av at skipet kommer til Arendal. Bare å se skipet er en spektakulær opplevelse. Å få lov til å være om bord blir enda større, sier styreleder i Kjæmpestaden, Geir Fredrik Sissener.
Seilskutehavnen
Arendal var i sin tid Nordens største seilskutehavn, med inntil 1.100 registrerte seilskuter, og var et maktsentrum. Blant de mange fartøyene som besøkte landsdelen finner vi søsterskipet til Götheborg, Drottningen. Det sank utenfor Grimstad i 1803. Vrakgodset ble kjøpt av Morten Kallevig som senere bygget Arendal Rådhus.
- ”Kjæmpestaden” I Arendal har satt seg som mål å skape interesse for opplevelsesbasert næring i arendalsregionen. Vi er opptatt av ”story living”, og ikke ”story telling”. Götheborg, som vil ligge i Pollen, er et mektig skue og vil bidra til at vi forstår storheten i fortiden vår, sier Sissener.
Festivalen Kjæmpestaden inneholder et variert program 19. – 20. juni, med blant annet oppføring av Tordenskioldskantaten i Pollen fredag og folkefest med brosteinsdans lørdag.

Bildet:
TIL ARENAL: ”Götheborg” er nesten 60 meter lang. Det tok ni år å bygge henne og det kostet 500 millioner kroner. Da skipet sto ferdig i 2003, ble det døpt av den svenske kongen og dronningen. To år senere gjennomførte det sin første reise til Kina.

Opplevelsesbryggen i Drammen
TEKST OG FOTO: TERJE BØLSTAD
Etter hvert er det opparbeidet mange nye plasser for gjestende båter i Drammen. Nå kan du legge til rett utenfor en restaurant – flere forskjellige steder nær Drammen sentrum. Uten at det koster en krone. I tillegg til de kjente stedene Skutebrygga og Glass ved Bragernes Torg, er det mange nye spisesteder – og plasser til gjestende båter – på den nye Union Brygge. Gå under bybrua – og et par hundre meter lenger oppover i elva – helt til du kommer til den nye, flotte og hvite hengebrua som heter Ypsilon (hvor bildet er tatt fra). Her der det flere spisesteder, med navn som Ypsilon Bar, MoaMoa, Elvebredden, Klausen konditori og en kaffe- og is-bar. Og plass til båten. Flere plasser finner du rett overfor brua. God tur og god appetitt!

(BaaterPaaUnionBrygge.jpg)
UNION BRYGGE: Her er det plass til mange gjestende båter. Og nærmere enn 100 meter finner du flere spennende spisesteder og en Ultra dagligvareforretning.

Båtfolkets eldorado
RYFYLKE: Et eldorado for båtfolket vil gjerne bli mer kjent: Naturfagre Ryfylke har et vidt og mangfoldig arkipel av øyer fra det ytterste skjær til de dramatiske fjordene som skjærer seg innover og østover i fjellheimen. I de senere årene har stadig flere fra Øst- og Sørlandet og Hordaland (og fra Kontinentet og UK) funnet frem til disse perlene, men det er plass til mange flere.
Nå presenterer Ryfylke seg som en komplett destinasjon for båtfolk med mange gjestehavner og tilrettelagte naturhavner for enhver båtsmak.

Stabben fyr – en vokter i Sunnfjordleia
Tekst og foto:Frode Klokkernes
FLORØ: For båtfolket som reiser langs Vestlandskysten - er Stabben fyr et velkjent navn. Det særpregede fyret står på et lite skjær midt i den travle skipsleia ved innseilingen til Florø. Farvannet her er kjent som svært urent og strømmen er sterk. Det er derfor få steder langs denne leia, som har hatt flere forlis og grunnstøtinger enn nettopp her ved Stabben.
Stabben fyr som ble bygget allerede i 1867 - står på en solid steinsokkel som er bygget nettopp for å mestre uværet som ofte råder langs Vestlandskysten. Fyret har en særpreget form - og akkurat det har inspirert mange kunstnere og fotografer opp gjennom årene. Helt frem til 1975 bodde det utrolig nok folk året rundt - på denne vesle forblåste steinknausen midt i skipsleia.
I dag er Stabben kommet med på Riksantikvaren sin liste over verneverdige bygninger, og dermed skulle det tradisjonsrike fyret være sikret for fremtiden.
For Florø er Stabben fyr blitt et viktig symbol. Ja, fyret er nærmest blitt et kjennemerke for denne trivelige båtbyen, og Stabben finnes derfor på mange suvenirer som selges som minne fra Norges vestligste by.

Bildet:
VERNEVERDIG: Stabben kommet med på Riksantikvaren sin liste over verneverdige bygninger.

Naturens eget kunstverk
Tekst og foto: Frode KLokkernes
VÅGSØY: Kannesteinen er kjent som naturens eget kunstverk - der den står i fjæra på det vesle stedet Oppedal i Vågsøy i Nordfjord.Steinen ligner på en sopp eller kanskje en kanne, og den er blitt formet av naturkreftene gjennom tusener av år. Havets evig bølge, sammen med løse steiner - har på sin spesielle måte formet Kannesteinen slik den står i dag. Steinen er ikke like spektakulær sett fra sjøsiden, men sett fra land er Kannesteinens elegante linjer virkelig et syn verdt.
I dag er Kannesteinen blitt en stor severdighet og mange turister tar sommersdagsturen innom Oppedal for å forevige dette helt spesielle kunstverket.
Og enda mer populær og kjent vil nok Kannesteinen bli. Ja, for 17.april i år kom motivet av Kannesteinen på ett av de nye norske turistmerkene som posten gav ut. Så her kommer altså et lite reisetips: Er en båtturist og i nærheten av Måløy denne sommeren - da bør en ta avstikkeren til Oppedal for å oppleve dette naturens eget kunstverk.

FRIMERKE: Kannesteinen kom tidligere i år på ett av de nye norske turistmerkene som posten ga ut.