utgave nr 11 2007
Test: Goldfish 30 SC
Test: Goldfish 30 SC
Glimrende gull
Tekst og foto: Hans Due
Trettifoteren (nesten 32,5 fot med badeplattform) kom egentlig i fjor, men ble aldri sluppet ut på markedet. Pål Sollie var ikke fornøyd med prototypen, og bygget helt nytt skrog og deler av innredningen. Han har garantert svidd av noen ekstra millioner på det, men for Sollie er ikke nest-best godt nok. Nå fremstår båten som en stor daycruiser med hyggelig uteplass, "speisa" lugar under fordekket og med et mykt, effektivt og trygt - noen vil kanskje si et litt kjedelig - skrog. Men fremfor alt har båten meget høy kvalitet.
Sjøegenskaper
Med det steppede skroget med en bunnvinkel akterut på 24 grader, går båten som et tog i sjøen. Det er ingen markert planingsterskel, og man føler nesten som om man "står på alle fire" selv på toppfart som vi målte til tett oppunder 50 knop med Volvo Pentas D6 dieselmotor på 350 hk. og det er en prestasjon i seg selv med den motoren og et 3,3 tonn tungt skrog. Det er lett å bli fartsblind i Goldfish 30 SC, for det føltes mer som 35 knops fart enn nærmere 50. Båten er lite følsom for trimming av drevet, og de nye trimflapsene fra QL (standard), såkalte interceptorer, er meget effektive og bør brukes med varsomhet, og kun for å regulere sideveis helling om det nå enten kommer av skjev vektfordeling eller sidevind.
Båten har myk gange i småkvapsete sjø, og i litt større bølger er den både myk og tørr. I krappe svinger legger den seg markert innover, og på grunn av det store rorutslaget på drevet kan svingene bli i krappeste laget - noe som kan medføre litt hugging. Men er man bevisst på dette, byr det ikke på problemer. Det store utslaget er en merkbar fordel ved finmanøvrering både forover og akterover hvor båten tar ror meget effektivt. I tillegg er båten utstyrt med baugpropell som standard, så manøvrering inn i bås selv under sterk sidevind skal være en lek.
Førerplass
Man har meget god sikt enten man står eller sitter og kjører. Setet - som er et dobbeltsete - er elektrohydraulisk drevet, slik at man med en bryter kan slå setet opp mot ryggstøet, og da fungerer det som "stå-sete" med sidestøtte. Stolene er gode å sitte i (med fothviler) og å stå i, men fargevalget for stoffet i setene synes vi ikke mye om. Ikke fordi vi har spesielle preferanser av skjønnhetsmessige hensyn, men den spesielle rødfargen tåler nemlig ikke mye skitt før det synes veldig godt. Nå kan man heldigvis fritt bestemme fargen på putene ved bestilling. Vindskjermen er i svakt grønnsotet glass. Vi er ikke spesielt begeistret for sotet glass på grunn av nedsatt sikt under lyssvake forhold, men dette glasset er ikke så mye sotet at det demper sikten i noen særlig grad, så det får godkjent. Rundt glasset er det en meget solid ramme i syrefast stål.
Vi savnet vindusvisker og spyler, noe vi synes skal være standard på alle båter, men Goldfish har bevisst valgt det bort fordi de mener at de ikke finner noen viskere som holder sjøsprut, vind og regn i 50 knop. Defroster er imidlertid standard, og det gir vi pluss for.
Instrumenteringen er logisk og oversiktlig plassert. Alle er analoge, bortsett fra Volvo pentas trimindikator. Bryterpanelet er velorganisert og godt merket med lettforståelige symboler. Kompasset er mønstergyldig montert rett i synslinjen forover. Testbåten var utstyrt med kartplotter godt synlig rett foran rattet, men dette er ikke standard. Ved siden av denne er en kum - eller hanskerom om man vil - med et pleksiglass over. Greit til å oppbevare ting i, men ikke stort nok for båtsportkart. I denne kummen er det også et 12 volts uttak. Rundt hele dashbordet er det en meget solid griperekke i syrefast, og det er to innfelte koppholdere.
Den elektroniske gass/girspaken er riktig plassert og enkel å betjene (når kommer Volvo Penta med mekanisk sperre på spaken?)
Under dekk
Båten er vel i utgangspunktet mest tenkt som en solskinnsbåt og ikke så mye til overnatting. Allikevel er det en stor dobbeltkøye under fordekket. Stor først når to glasslemmer med syrefast ramme slås ned. En sjøvannsdo uten septiktank og en liten stålvask er det også blitt plass til. Stålvasken med armatur med fleksibel slange slik at man også kan sitte og dusje under dekk. Dreneringen skjer via tralverk på dørken og lensepumpe. Over doen er det også hengslet tralverk, men uten noen festeanordning. Etter sigende en forglemmelse, for her skal være en gassdemper.
Inn under førerplassen er det et stuverom som lukkes med en presenning og glidelås. Grei anordning for å holde bag'er på plass, men trangt å komme til.
Under den store dobbeltkøya er det også stuverom og et lokk i dette for adkomst til baugpropellen ved service og reparasjoner. I hver ende av lugaren er det store speil. For den "spesielle opplevelsen"?
Skrogsiden er en del av innerlineren og er ikke polstret. Taket er polstret med beige, korthåret pusestoff. I hvert fall den delen av taket som ikke er kjempestore glassvinduer i sotet glass. Elektrisk fortrekksgardin sørger for det private, men skal man sove en lys sommernatt, ville nok vi foretrukket et atskillig mørkere stoff.
Fra lugaren har man fjernstyring til stereoanlegget, og det er for øvrig rikelig med spotter i tak, ved hodeende i køya og langs dørken i toalettdelen. Det er ingen ventilasjon til lugaren foruten den man kan skaffe seg ved å ha åpning i skyvedøren til uteplassen. Man kan etter sigende bruke vifta til varmeapparatet - hvis man har kjøpt det som ekstrautstyr - men vi betakker oss for å ligge og høre på den susingen hele natten.
Adkomsten til lugaren er et skræv ned. Ett trappetrinn hadde hjulpet mye.
Uteplass
Alt er organisert rundt en gjennomgående senterlinje som gjør adkomst fra for- til akter lett. To sofaavdelinger gir sitteplass til fem personer om man vil sitte komfortabelt, og i tillegg er det solsengplass til to akterut på motorromslokket og to ved førerplass. Det er ileggsputer som gjør at man kan gjøre om hele sofagruppen til en gedigen solseng, eller et bord med søyle til å sette midt mellom sofadelene. Under sofadelen er det stuverom. Det ene til ileggsputer og en kum, det andre til havnekalesje og andre ting. Fendere har fått smart plass under passasjersetet ved førerplass.
Byssa ute består av en tobluss Wallas Safeflame med keramikktopp, en rund stålvask med armatur av bra kvalitet, kjøleskap under kokeapparatet og to skuffer, hvorav det ene er fylt opp med skaffetøy, pletter og glass i støtsikker, fast skumplast. Den underste skuffen har plass til et par kjeler og en stekepanne.
Dørken er teakbelagt, det samme er motorromslokket og badeplattformen. Alt er standard. På badeplattformen er det hånddusj med kaldt og varmt vann innfelt på babord side og nok en fjernkontroll til stereoanlegget på styrbord side. På badeplattformen en meget solid og ordentlig bade-/redningsleider. Faktisk en av de beste vi har sett.
Det er seks solide kryssholt, griperekke langs dollbordet og meget solid pulpitbøyle med åpning forut for ferdsel på fordekket. Men fordekket er speilblankt uten antisklimønster, så noe solid å holde seg i må man ha hvis man skal ferdes her når det er vått.
Kommer det en regnskur, bør man ha kalesje, men dette er ekstrautstyr, enten det er den kombinerte kalesjen med soltopp og sprayhood eller havnekalesje. Begge er for øvrig grisedyre.
Motor/teknisk
Det er et hav av plass til D6-en til Volvo Penta i motorrommet og en drøm for en hver mekaniker. Her er så ryddig og ordentlig at man blir imponert. Alt er skikkelig oppklamret og av beste kvalitet. To 120 Ah. batterier er standard, og skulle vi pirke på noe, var det at ladespenningen var noe lav. Vi målte 14 volt, mens voltmeteret ved førerplass sa 13,6 volt. Det er uansett nesten en halv volt for lavt. Den manuelle lensepumpen er montert på akterskottet helt innunder motorromslokket. Den er vel helst bare til pynt, for skulle man måtte bruke den, klarer man neppe mer enn 20 pump før krampa tar en. Det er elektrisk lensepumpe med nivåbryter i tillegg. Hele motorromslokket heves og senkes med en elektrohydraulisk pumpe som styres fra førerplass.
Luftinntaket til motorrommet er forovervendt og montert på dollbordet på hver side omtrent i høyde med frontruten. På styrbord side er påfylling for drivstoff og vann. Begge meget godt merket. Lanterneføringen består av en liten topplanterne som er montert på bøylen til frontruten, LED-sidelanterner og akterlanterne under badeplattformen. Sidelanternene stikker litt for langt ut over dollbordet, og er utsatt for å bli sparket borti når man skal frem på fordekket i en fart for å ta fortøyninger. Produsenten kan jobbe enda litt mer med å få ned støynivået. Det er litt i høyeste laget på enkelt turtall.
Konklusjon
Goldfish 30 SC har et fantastisk skrog, meget høy kvalitet på alle komponenter ombord, er velorganisert og gjennomtenkt ved førerplass og har en meget stor og sosial uteplass. Båten er meget samvittighetsfullt bygget og har en ypperlig finish. Noen smådetaljer trekker ned litt når det gjelder den praktiske innredningen, men tatt i betraktning at dette er mer en meget eksklusiv daycruiser/landstedbåt enn en ferietursbåt, vektlegger vi ikke disse svakhetene nevneverdig. Båten er dyr, men kvalitet koster.
Fart/Støy
Farten er målt med én mann om bord, ca. 250 lt. diesel og 75 liter vann. Støy er målt ved førerplass.PrisFra kr. 2.036.000,- (m./D6 370 hk)
ProdusentGoldfish Boat AS, Sletta Næringspark, 1555 Son. Tlf. 41 60 20 00 eller www.goldfishboat.com
Omdr/minuttFartStøy i dbA |
340049,285,5 |
310042,183,1 |
280035,578,6 |
250027,980,2 |
220021,482,6 |
190017,978,2 |
160013,076,8 |
13008,673,4 |
10007,367,8 |
600(tomg)4,664,9 |
![]() |
Data |
Lengde o.a.9,90 meter |
Bredde2,85 meter |
Vektca. 3200 kg. |
MotorVolvo Penta D6 350 hk. m/ DPR-drev |
Drivstoff425 lt. |
Ferskvann95 lt. |
Antall passasjerer8 |
CE-klasseB |