
utgave nr 8 2003
Test: Gozzi 17 Open
Fullblods kjøremaskin
Velger man et strengt pietistisk syn er ikke Gozzi 17 Open noe annet enn en skjærgårdsjeep med innenbordsmotor. Men pietisme egner seg ikke for å omtale denne båten, selv om løsningene ikke er prangende. Ytelsene setter den imidlertid i en særklasse.
Tekst: Jan Harry Svendsen
Gozzi tilhører utvilsomt til i det mer eksklusive sjiktet blant norske båtbyggere. Et sjikt som foruten Gozzi også inneholder navn som Hydrolift, Goldfish og Coaster. Slikt setter selvsagt forventningene i høygir, ikke minst til finish, men også til sjøegenskaper og kjøreglede.
Derfor er det befriende deilig å kunne konstatere at en av bransjens beste dieselmotorer gjemmer seg under motorluken, som også fungerer som aktersofa og førerplass.
Motor og sjøegenskaper
Selvsagt gir det også grunn til engstelse. Ikke minst hva gjelder vekt. For det er få ting som er mer ueffent enn planende båter som er alt for tunge i hekken. Ikke bare setter de snuten fornærmet til værs ved den minste antyding til gasspådrag før planingsterskelen er nådd, de har også en stygg evne til å ville rotere rundt sin egen akse når skrog og vann skiller lag.
Derfor bekymringen, og lettelsen når vi først var blitt kjent med båten. Det er nemlig ingen tvil om at Gozzi 17 Open er blant de mer avanserte 17-foterne rent kjøremessig. Hvilke andre er det som har trimplan, innenbordsmotor og som lett gjør 40 knop i denne klassen? Svaret er svært få, om noen.
Fordelene med trimplanene er åpenbare, ikke minst ved kjøring i sidevind. Den vante, og irriterende, effekten av et skrog som lener seg inn mot vinden er enkel å trimme bort. Dermed får man en båt som går rett uansett vindretning, last eller sjø. Derfor ros til Gozzi som har utstyrt selv en så liten båt som 17 Open med flaps.
Vi var litt bekymret for vekten. Og det er ikke til å nekte for at det merkes når to velvoksne sjeler setter seg akter. Likevel har ikke den lille 1,7-liters dieselmotoren fra MerCruiser nevneverdige problemer med å få oss opp i plan, og når båten vel er oppe, er gassresponsen og akselerasjonen gjev helt til båten når sin toppfart på rundt 40 knop. Slike fartsressurser setter selvsagt også visse krav til skroget. Step finner du ikke på Gozziens våte partier, men en skrogvinkel på 24 grader lar seg høre. Ikke minst komfortmessig. Mykt er vel ordet som best kan beskrive båtens oppførsel i relativt røff sjø med to personer om bord, og
grepet er på et nivå som i alle fall ikke vi greide å utfordre med 115 hester og to personer ombord. Selv lengre svev var udramatiske, uten tendenser til nevneverdig rotasjon. Det til tross for at båtens tyngdepunkt ligger rett bak styrekonsollen.
Uteplass
I en båt med slike fartsressurser som denne båten besitter, er kravene til førerposisjon høye. Ergonomi blir viktig. Isolert sett er det heller ikke her mye å utsette på båten. Instrumentene er lettleste, med unntak av at rattet skygger for turteller og knopmåler, og de få bryterne finner du lett. I utgangspunktet burde med andre ord det meste ligge til rette for en kjørestilling av det mer behagelige, og ikke minst ergonomisk rette slaget. Men slik er det dessverre ikke. Rattet har en alt for skrå vinkel etter vår smak, og når du sitter og kjører, er avstanden til rattet for lang. Det samme gjelder avstanden til gass- og girspaken.
Der hvor Gozzi 17 imidlertid skiller seg kraftig ut fra sine konkurrenter er i selve aktersofaen. Den er plassert på toppen av motordekselet, og en pølse utgjør ryggstøtte og eventuell støtte når du står og kjører. I utgangspunktet fungerer løsningen upåklagelig, men vi har ikke vanskelig med å forstå at det nok er de som vil føle seg litt utrygge. Det er tross alt en viss forskjell på å sitte oppå og å sitte i, og i Gozzi 17 sitter du definitivt ikke i når du benytter aktersofaen.
Forenom styrekonsollen er det en liten benk, hvor du har sitteplass for to, vel å merke i rolig sjø. Totalt er det fem sitteplasser i Gozzi 17 Open. Stuerom mangler den heller ikke, det har du under begge benkene forut. I stuerommet rett forenom styrekonsollen sitter dessuten sikringsboksen og hovedstrømsbryteren plassert. I et eget rom under stuerommet foran styrekonsollen har Gozzi plassert et batteri med 85 Ah. Dermed tar ikke batteriet opp verdifull stueplass, det er også plassert lavt, noe som bidrar til at tyngdepunktet senkes. Bra er det at det er lufting i alle stuerommene.
Konklusjon
At Gozzi 17 Open er en spesiell båt, kan ingen bestride og etter å ha kjørt båten, er det heller ingen tvil om at båten besitter betydelige ressurser både komfortmessig og kjøremessig. I noe sjø oppfører den seg eksemplarisk og høye marsjhastigheter er ikke noe problem. Som underholdningssenter har også båten sin klare oppgave. Motoren gir masse fart og byr på svært god akselerasjon. Sammen med det trivelige skroget danner de en nærmest perfekt symbiose.
Forbedringspotensiale har i første rekke kjørestillingen. Rattet må nærmere føreren, og for enkelte vil følelsen det er å sitte oppå båten definitivt være en ulempe. Likevel er det akkurat dette som er med på å skille båten fra de etter hvert så like skjærgårdsjeepene, og i våre øyne gir det en helt spesiell opplevelse. Ikke minst fartsmessig, og det er jo det i første rekke Gozzi 17 Open handler om. En fullblods kjøremaskin som den er.
Data
Lengde:5,25 m
Bredde:1,92 m
Vekt:750 kg
Antall personer:5
CE-kategori:C
Motor testbåt:116 hk
Maks. motor:136 hk
Toppfart: 40 knop m. MerCruiser 1,7 DTi
Drivstofftank:90 l
Pris (med MerCruiser 1,7 DTi):280.000,-