NOMAD: Den nye AIS-transponderen er enkel å sette opp, og for strøm via USB-kabel.

AIS du kan ha i lomma

Digital Yacht lanserer Nomad, en AIS-transponer for seilere på farta.

Publisert Sist oppdatert
TRÅDLØS: Enheten har innebygget Wi-Fi og kan brukes mot PC og nettbrett.

Nyheten fra Digital Yacht er på størrelsen med en klumpete kamera. Nomad er Class B AIS, utviklet for seilere som stadig bytter båt. Med målene 12 x 5 x 13,5 cm får enheten plass i en stor lomme. Vekten er bare på 425 gram. Men det geniale er at enheten ikke krever tilkobling. Den har også GPS innebygget.

Lavt strømforbruk

Den får strøm via USB-kabel, og kan drives av en nødlader for mobiltelefon, om det ikke er USB-utgang i båten. En USB utgang gir 5 volt med en strømstyrke på bare 0,5 Amp. 

Innebygget WiFi

AIS signalene overføres til et nettbrett, PC eller mobil via WiFi. Det støtter programmer som MaxSea, Nobeltec, Expedition, SeaPro and Open CPN. Enheten kan settes opp som en ren AIS-mottaker om ønskelig.

Liten antenne

Enheten blir levert med en ekstern antenne som festes til båten via en sugekopp. Antennen er 25 cm lang, og har en kabel på fire meter. Antennen skal være i stand til å sende opp til 5 nm, mens den skal motta signaler på opp mot 10-12 nm.

Enheten blir lansert til en pris på 600 euro uten moms. Her hjemme vil den erfaringsmessig havne på 7500-8000 kroner inkludert moms.

 

Har du spørsmål rundt AIS, så ta en titt på artiklen publisert i Båtliv nr. 2-2017.

Du finner en digital versjon her. (For abonnenter)

ais
SIGNAL: Det medfølger en 25 cm ekstern antenne som festes med en sugekopp.