Inneholder kjøpslenker
Smuglet hvalbein fra Bastesen til øy i Stillehavet
Ragnar Kvam Jr. med ny bok fra en sjøreise i nord. Les den elleville historen om da Ragnar Kvam smuglet hvalbein fra Steinar Bastesen til en øy i Stillehavet. Se hele intervjuet på video i saken.
Ragnar Kvam Jr. er en levende legende både som seiler og forfatter, med jordomseiling i 14 år og bok om Thor Heyerdahl for å nevne noe. I den nye boken «En sjøreise i nord» skriver han om sin sjøreise i Nordland, Troms og Finnmark, som i gamle dager gikk under samlebetegnelsen Nordlandene. Her spleiser han sammen historier om møte med mennesker og båtopplevelser. Det blir en kraftfull og spennende spleis.
Smuglet hvalbein fra Bastesen til øy i Stillehavet
På sin seilas i nord treffer Ragnar Kvam Jr. flere mennesker som får sin velfortjente plass boken. Vi møter "Krumtappen" Åge Hasvåg som kommer ham til unnsetning da Kvam jr. Grunnstøtte og Malin Arntsen på Røydøya, som med umenneskelig slit og pågangsvilje har skapt det populære hotellet og spisestedet Klokkergården, samt Steinar Bastesen, selve høvdingen her ute i øyriket. Vi får være med de to når de seiler sammen ut til dunværet Lånan og høre den elleville historien om da Kvam smuglet hvalbein fra Bastesen til høvding Georg på øya Palmerston i Stillehavet. Her brukes den dag i dag hvalbein som redskap for å få løs kopra fra kokosnøttene.
Amundsen med fatal beslutning
En av Kvams seilervenner er Paul Knutsen. Han er oppkalt etter onkelen Paul Knutsen som deltok på Amundsen ekspedisjonen mot Nordpolen. Amundsen tok den skjebnesvangre beslutning om å sende Paul Knutsen og Peter Tessem avgårde med post og de dårligste hundene for å gå på ski til nærmeste telegrafstasjon i Port Dickson i Russland for deretter å reise hjem til Norge. De kom aldri frem. Mannskapet mumlet om at de hadde fått med seg alt for lite mat og de dårligste hundene. Med to mann mindre var det også lettere for Amundsen å forsvare overfor sponsorer og offentligheten, at forsøket på å nå polpunktet måtte oppgis. I så fall en rimelig kynisk beslutning av Roald Amundsen.
Petter Dass levnet ikke sognebarna stor ære
I boken får også den kjente salmedikteren Peter Dass – også kalt «Nordlands trompet» - en kritisk gjennomgang.
- Jeg skulle ønske at Petter Dass i sin diktning hadde vist større respekt for fiskerne, og at presten hadde tenkt bedre om dem i all slags vær der de slet livet av seg for å overleve. At han hadde æret og ikke rakket ned på det heroiske folket, skriver Kvam i boka.
Han viser til at dikterpresten trodde like mye på Helvete som på Himmelen og talte til de "enfoldige bønder," "Herr Urian fisker" (narr), og samer som var av "selsom natur" og hadde "megen omgang med Djevelen." Hekser, Satan og Djevelsk virksomhet" var ellers et område som Dass gjorde til god forretning ettersom har med Bibelen i hånd presset frem tilståelser fra sognebarna som domstolen var avhengig av. Dass slo seg opp som forretningsmann. En myte går ut på at nordlandsfiskerne satte sorte lapper i seilet da de sørget over hans død, men grunnen var at de svarte lappene var av kraftigere duk enn seilet, så derfor var det mer holdbart for å forsterke seilet, opplyser Kvam.
Bok "En sjøreise i nord" kan du kjøpe på nett hos Norli her.