30 omkom i fritidsbåtulykker
30 omkom i fritidsbåtulykker

30 omkom i fritidsbåtulykker

Totalt omkom 30 personer i fritidsbåtsulykker i 2008 – alle var menn.

Publisert

Færre enn gjennomsnittlig omkom som følge av fritidsbåtulykker i 2008. Det er i hovedsak godt voksne menn som omkommer. – Det kan se ut som om godt voksne menn har for stor tro på sin egen evne til å redde seg ut av en farlig situasjon, sier seniorrådgiver Bjørn Reppe i avdeling for Sjøvett og fritidsfartøy.

Mange kantret

Noe av det mest oppsiktsvekkende med fjorårets statistikk er at 14 personer omkom som følge av at båten kantret.

– Bruk av redningsvest ville i mange av disse tragiske drukningene kunne medført at personen overlevde, sier Reppe. Han legger til at en kantring er alltid alvorlig, men har en tatt sine forhåndsregler er det oftest store sjanser for at en kommer fra en kantring med livet i behold. 

Ved 12 av de 14 dødsfallene som følge av kantring blåste det kuling. Sjøfartsdirektoratet påpeker at dette kan tyde på at båtbrukerne enten er blitt overrasket av dårlig vær, eller ikke har tatt hensyn til båtens sjøegenskaper i forhold til bølgehøyde.

Flest over 41 år

Statistikken fra Sjøfartsdirektoratet viser at av de som druknet var en i alderen mellom 17 og 25 år, mens seks var i aldreren 26 til 40 år. Det store hoppet kommer i aldersgruppen 41 år og oppover, som er overrepresentert.

Her er mer fakta om de som druknet:

4 var alkoholpåvirket

11 er ukjent om de var alkoholpåvirket

9 var edru

11 var uten flyteutstyr

8 hadde flyteutsyr

11 er usikkert om de hadde flyteutstyr.

Powered by Labrador CMS