Vurderer sivile redningshelikoptre
Vurderer sivile redningshelikoptre

Vurderer sivile redningshelikoptre

Sea King-helikoptrene har i mange år fungert trofast som redningshelikoptre. Men de er nå på overtid og må byttes. Nå vurderer regjeringen å bytte Sea King ut med sivile helikoptre.

Publisert

Det kan svekke tjenesten og forsinke prosessen med å bytte ut de gamle, mener kilder i Forsvaret og får støtte i oppsisjonen på Stortinget, ifølge en artikkel på NRK.no

Luftforsvaret opererer totalt 12 Sea King-maskiner i dag.

Luftforsvarets redningstjeneste har utplassert Sea King redningshelikoptre på 6 forskjellige baser i Norge; Banak, Bodø, Ørlandet, Sola, Florø og Rygge.

Sea King-helikopteret fløy første gang på slutten av 1950-tallet.

Helikoptertypen ble primært konstruert for søk etter og uskadeliggjøring av ubåter, men ble etterhvert også benyttet til søk- og redningsoppdrag.

Sea King helikopteret er godt utstyrt og rustet til å utføre oppgavene som et redningshelikopter. Flymaskinen har lang rekkevidde, og for å øke aksjonsradiusen ytterligere, kan det fylles drivstoff i lufta fra Kystvaktens fartøyer som har utstyr for såkalt «Helicopter In Flight Refuelling» (HFIR).

Et redningshelikopter må ha evne til å lokalisere nødstedte. Sea King-maskinen har 2 radarer og er utstyrt med radioer og radiopeileutstyr for alle frekvenser. I et søk brukes også søkelys og infrarødt (varmesøkende) kamera.

Forsvaret mener det knapt er gjennomførbart og at løsningen vil bli dyrere, gi dårligere kvalitet og trolig forsinke hele prosessen.

Les hele saken her

Powered by Labrador CMS