Vil granske skadetall

Atlantica vil analysere skaderapporter for å få kunnskap om fritidsbåtulykker.

Publisert

Arkivfoto Båtliv

Haugesund

Forsikringsselskapet Atlantica utfordrer kollegene i forsikringsbransjen til å åpne sine skaderapporter for å skaffe data om fritidsbåtulykker.

Samlet sett meldes det om rundt 15 000 skader fra fritidsbåtflåten hvert år, med stort og smått, opplyser Jan Helge Grimseid i Atlantica Forsikring. Av dette dreier 30-40 seg om dødsulykker på sjøen.

Nå tar Grimseid til orde for at skaderapportene som følger ulykkene blir gjenstand for analyse, slik at vi får mer kunnskap om ulykker med fritidsbåt her i landet. Han fremførte dette budskapet under Fritidsbåtkonferansen i regi av Sjøfartsdirektoratet nylig.

I rapport om sikkerhet ved bruk av Fritidsbåt, som Sjøfartsdirektoratet leverte til regjeringen for to år siden, er granskning av dødsulykker blant tiltakene som foreslås for å styrke sikkerheten på sjøen.

I dag vet vi for lite om hvorfor ulykkene skjer, om det skyldes teknisk svikt eller menneskelig svikt, hevdet sjøfartsdirektør Olav Akselsen på konferansen.

– Sjøfartsdirektoratet burde kontakte FNOs båtgruppe, og jeg oppfordrer alle selskapene til å dele mer informasjon om hendelsesforløp på de skadene som meldes inn. For eksempel meldes det inn grunnstøting, men for å kunne utvikle et holdningsskapende arbeid i riktig retning må både Sjøfartsdirektoratet og andre aktører i båtlivet få vite mer om hvorfor båten grunnstøtte. Var skjæret umerket, var det misvisning på kartplotteren, var det tåke, var det skumring osv. Det samme gjelder synkeskade og ikke minst dødsfall. I dag er det veldig fokus på bruk av redningsvest, men når vesten kommer til anvendelse har det jo alt gått galt, sier Grimseid til Båtliv.

Les også på seilas.no: Krever erstatning

Alle foredragene på Fritidsbåtkonferansen finner du her

Powered by Labrador CMS