
Tema: Vestlandet. Sommerdrømmer fra vest
O` Vestland, Vestland er så definitivt høye fjell og dype daler. Fjellsider som stuper ned i kalkgrønt fjordvann. Vestlandet er også landsdelen der båtfolket har et lidenskapelig forhold til det humørsyke været. Vi har reist rundt i mange uker, fra april til september, sagt hei og hade. Trålet Fantehola i Lysefjorden og Øygarden. Vært urbane i Stavanger. Lyttet til palmesus i Sør-Hidle. Gått i kloster på Utstein. Spilt volleyball på Sandvedsanden utenfor perlen Skudeneshavn. Tatt skiene fatt i Sauda og badet i klart og grønt vann på Stjernarøy. Rett og slett latt oss bli betatt av folk og landskap. Hvor sjøfolk har reist til, og kommet fra, i hundrevis av år – ja, kanskje i tusenvis. Ikke rart det måtte en egen bok til om vestlandspoeten Jakob Sandes liv som sjømann. Her henger alt liv sammen som sjø og land alltid har gjort.
Start ferien i Stavanger
Stavanger er ikke bare Sør-vestlandets kultur- og festival-hovedstad. Det er også inn-fallsporten til skjærgården, med landets fineste strender og fjellområdene i Ryfylke.
Om sommeren bugner det av markeder, turister, og aktiviteter rundt byens indre havn, Vågen. Jazz, rock, kammermusikk, blomsterfestival, strand volleyball og matfestival står på byens faste sommerprogram. Byen har også vært vertshavn for Tall Ship’s Race flere ganger. Utenfor Stavanger venter Ryfylkes storslåtte skjærgård, og tar du ferge over til Tau, er du godt på vei til populære dagsturmål som Preikestolen og Ryfylkeheiene. Jærens milelange strender starter på Sola, kun ti minutters biltur fra sentrum.
Kultur og natur
Fra Vågen går du rett inn i Gamle Stavanger, som er Nord-Europas bes bevarte trehusbebyggelse. Langs brostensgatene i de trange gatene og smugene ligger 173 vernede og restaurerte trehus fra slutten av 1700-tallet.
Utenfor byen i sørvest venter Norges lengste og etter mange mening fineste sandstrender. Den første av disse er den 2300 meter lange Solastranden, mens Klepp kommune alene har 11 kilometer med strender.
Med båt til sentrum
Det finnes to gjestehavner i Stavanger sentrum, en i Vågen og en i Børevigå ved Norsk oljemuseum. Gjestehavnen i Vågen ligger midt i Stavanger sentrum og har plass til ca. 15 båter. Fortøyning skjer med akterfortøyning til bøye eller langsmed kai. Det er tilgang på strøm og vann. Betaling av kai- og strømleie skjer ved hjelp av betalingsautomaten på Strandkaien. Støy fra omkringliggende restauranter og puber kan til tider virke sjenerende nattestid.
Gjestehavnen i Børevigå har plass til 35 båter og ligger i et roligere område, like ved Norsk Oljemuseum. Det er kun få minutters gange til sentrum. Alle båtplassene er lagt til rette med gangbare utriggere på begge sider. Det er strøm og vannuttak fra flere poster rundt hele havnen. Dusj, toaletter og vaskerom finnes i 1. etasje i bygget på piren like ved havnen. Betaling skjer på automat plassert like ved inngangen til servicebygget.
En perle nær storbyen
Det er ikke langt fra Stavanger til Utstein. Men ni nautiske mil er innimellom forskjellen på hektisk, sommermuntert storbybåtliv og praktfull stillhet i fantastisk natur.
Vakker natur og velpleid, urgammelt kulturlandskap var likevel ikke hovedgrunnen til at vi valgte nattehavn på nordsiden av «dobbeltøyene» Klosterøy og Mosterøy under vårt sommertokt. For: halvannen kilometers rusletur unna, langs lite trafikkerte småveier, ligger Utstein kloster. På Harald Hårfagres tid var dette en av fem kongsgårder på Sørvestlandet, før det i siste halvdel av 1100-tallet ble anlagt et augustinerkloster på øya.
Og tross branner, voldelige stridigheter, reformasjon og en mangslungen historie som privat eiendom er dette ennå landets best bevarte klosteranlegg. Store deler av klosteret er åpent for publikum, og i tillegg er store deler av øya fredet, slik at kulturminnene og det klassiske kystkulturlandskapet ikke går tapt. Dermed har ikke gjester lov til å gå utenfor veiene på Klosterøy, den oppgaven overlates til et utall av sauer pluss de dyktige gårdsfolkene og kuratorene som tar vare på nasjonalskatten.
Mange muligheter
Når klosteropplevelsen legges sammen med bra forhold for båtfolk, fine bade- og turmuligheter, tilbud om kajakkutleie, turer med raske ribber eller havfisketokt med lokale kjentfolk, et hyggelig hotell med godt kjøkken og sentral beliggenhet, er oppfordringen klar: Slakk av på gassen og ta en pause ved Finnesand neste gang du krysser Boknafjorden.
Utstein Kloster Hotell, nær kanalen mellom Klosterøy og Mosterøy, tilbyr kaiplass, og det er også en stor kommunal kai nær hotellkaia. Innseilingen fra nord er enkel, mens snarveien fra sør kun er egnet for helt små båter. Seilere må være oppmerksom på at hotellets gjestekai både er grunn (vel to meter) og blir stadig grunnere inn mot kanalen. Den kommunale kaia er dypere, og det er også mulig å legge seg på svai i bukta, der flere gode ankringsplasser er merket i kartverkene. Lokale kjentfolk opplyser at nordavinden kan ta godt, men stor sjø vil det neppe bli.
Veldreven øy
På vår siste etappe på vår rundtur i Ryfylke med RIB i fjor sommer kjørte vi innom Sjernarøy Maritim, der vi også overnattet. Til tross for ankomst halv elleve om kvelden var vi heldige og fikk rom. Anlegget har nærmere 200 sengeplasser, og er populært både for nordmenn på båtferie og for tyskere på jakt etter fiskelykke. Her er det lett å få båtplass, og har du ikke båt, tilbys utleiebåt, og du kan komme med ferge. Stjernarøy Maritim er et begrep i Ryfylke. Anlegget er blitt det best besøkte og veldrevne senteret i sitt slag i Ryfylke. Ikke minst er det mange fiskeglade tyskere som tar turen til Sjernarøy, som leier hytter og båter her.
Sentralt i Sand
Sand ligger på østsiden av Sandsfjorden, før den forgrener seg til Hylsfjorden og Saudafjorden. Småbåthavnen ligger midt i sentrum, med de fleste fasiliteter lett tilgjengelig.
Fra Sand kan du også dra på skiferie. Sand småbåthavn driftes av den lokale båtforeningen og har 20 gjesteplasser om sommeren. Men på vinteren, i skisesongen er antall gjesteplasser doblet. Fra Sand kan du ta drosje til Gullingen, som er det nærmeste alpinanlegget. Du må da regne med om lag et kvarters kjøretur. Vi var i Sand for å lage en båt- og skireportasje i fjor sommer, og der traff vi familien Lid, som benytter gjestehavna til skiferie og vinteropplag.
– Vi lar båten ligge her hele vintersesongen, forklarer Richard Surdal. Nesten hver helg er de i Sand. De tar bilen mellom Stavanger og Sand, og har dermed også bil til å komme seg frem og tilbake mellom båten og alpinanlegget.
Ski og båtferie i Sauda
Sauda skisenter, innerst i Sandfjorden i Ryfylke, er en populær destinasjon tidlig i sesongen. Skisenteret er et av de største på Vestlandet. Anlegget har fem skitrekk med en kapasitet på 5200 personer i timen. Tre av heisene har T-krok, og to av dem er skålheiser. Største høydeforskjell er 500 meter. Sauda skisenter har også turmuligheter for langrennsski, med oppkjørte løyper og uberørt terreng. Anlegget har eget servicesenter med kafeteria, og har du ikke ski med deg, kan du leie ski på skisenteret. Gjestehavna, som drives av Sauda Motorbåtforening, har plass til 150 båter i påsken, men vær obs på at utenfor denne høytidssesongen for ski er det bare 13 båtplasser.
Møtestedet Skudeneshavn
Skudeneshavn er den eneste «sørlandsbyen» på Vestlandet. Og det er ikke uten grunn at byen er utrolig populær blant båtfolk. Dette er både en fin nattehavn for alle som er på gjennomreise, og et møtested der mange gjerne blir liggende noen dager.
Sørspissen av Karmøy er utsatt for mye vind og vær, og har rykte for å kunne by på en del guffen sjøgang. I tillegg ser innseilingskartet vrient ut ved første blikk. Fra sør er det rene stake-slalåmen inn forbi moloen, men innseilingen fra sør-øst er enkel. Straks de ytterste båene er vel passert, åpner sundet seg inn til byen. «Kanalen» fortsetter helt inn til sentrum, omkranset av trehus fra seilskutetiden, og midt i den hesteskoformede havnen har det lokale båtlaget bygget opp et flott servicetilbud.
Ved siden av at Skudeneshavn er en trehusidyll av internasjonalt format, er beliggenheten naturligvis en viktig grunn til at sjøreisende stopper her. Byen er et godt utgangspunkt både for dem som skal nordover gjennom Karmsundet via Haugesund og over Sletta, og for dem som vil ha en pause før turen går sørover mot Stavanger eller videre mot Sørlandet.
Den skjermede havnen gir nattero uten risiko for mer enn småbølger. Det er gode handlemuligheter, flere restauranter og ikke minst mange muligheter til å treffe andre båtfolk. Samtidig er stemningen avslappet og rolig, selv om humøret er høyt på de lokale pubene.
Mye å se, mye å gjøre
Under besøket bør alle avlegge en visitt i Skudeneshavns egen maritime Aladdins hule: skipshandler og altmuligbutikk Basen Redskaper, der innehaver Helge Melhus stort sett har alt båtfolk måtte trenge til turen – og en god del mer. Turen kan etterpå gå via det hjelpsomme turistkontoret, som gjerne anbefaler barnefamilier en tur til den lokale barneskolen. Her finner vi «Jungelen», en prisbelønt, imponerende samling lekeapparater i gigantformat, som er åpen for alle.
Rett nord for byen ligger også Sandvesanden, som ser ut som den er tatt ut fra en reisebrosjyre fra De karibiske øyer. Kritthvit sand og turkis-farget vann lokker et yrende folkeliv på fine sommerdager, mens det på røffere dager er surferne som tar over stranden.
Det finnes også flere gallerier, et museum og brukthandler i Skudeneshavn, og ingen som er i området mot slutten av juni, bør gå glipp av Skudefestivalen. Da settes både byen og havnen på hodet. Ved siden av å være en festival for trebåter og seilskuter er dette en folkefest med konserter, markeder, utendørs underholdning og et yrende folkeliv. Festivalgjester på egen kjøl bør bestille båtplass i god tid!
Mye tyder på at kommunen er i ferd med å gjenvinne den gamle posisjonen som hummerhovedstaden på Sør-Vestlandet, takket være forskning på moderne klekkerier og styrte oppvekstvilkår. Kvitsøy kan også skilte med Norges eneste hummermuseum. Utstillingen består av bilder og illustrasjoner, samt levende hummer i akvarium. Når vi putrer stille inn til Kvitsøy, er det ikke til å unngå å legge merke til sauene som beiter på forskjellige småøyer. Og faktisk er Kvitsøylam en ny og velsmakende «oppfinnelse» som skal sette øya på kartet i gourmetkretser. Vi legger til ved Kvitsøy turistsenter, der vi kan leie en rorbu til en svært over-kommelig pris, med kanskje noe av det råeste som finnes av sjøutsikt, og der alle som kommer med båt, får legge båten rett utenfor egen verandadør.
Tusenårsstedet Mosterhamn
Moster i Bømlo bugner av historie. Lang, tung, viktig historie. Og alt kan oppleves noen meter fra gjestehavna i Mosterhamn.
Innseilingen til den gamle ferge- og fraktehavna er enkel, bare pass på de to stakene på babord. Men en vanlig gjestehavn er dette ikke; kaiplassene er stort sett private. Det er likevel ikke noe problem å legge inntil og så spørre pent i nabohusene om å få låne plass. Et alternativ er båthavna i Jektavika, to hundre meter øst for selve Mosterhamn. Her er det noen få gjesteplasser, og Moster Båtlag Kjødleren lar også gjester fortøye på ledige privatplasser forutsatt at plasseier kontaktes. Et oppslag viser hvem som eier plassene.
Pass kursen!
Navigeringen i Øygarden er i utgangspunktet ikke vanskelig, men det er trangt i mange sund og særlig på vestsiden er det utallige skjær og en hel del skumle grunnbrott. Det kan dessuten blåse friskt på Hjeltefjorden, vestsiden er helt åpen mot Nordsjøen, og været kan skifte på kort tid. Vær særlig oppmerksom på at havtåken kan komme fort, og at mobildekningen ikke er fullgod. VHF er et nyttig sikkerhetsutstyr.
Ta også med rikelig med drivstoff. Det er ingen bunkringsstasjoner i Øygarden, og de som må ha bensin eller diesel, må pent ta med seg kanner til bensinstasjonene på Tjeldstø eller Rong. Et alternativ er å gå over fjorden til Herdla. Her er det kortpumper for både bensin og diesel.
KystKart Sotra: Marstein fyr – Hernar (KystAtlas AS) er en god følgesvenn, der målestokken 1:40 000 gir mye informasjon om vriene lokalforhold.
Nesten kongelig
Det er ikke mange gjestehavner hvor selveste kong Olav vinker velkommen. Skjerjehamn, litt nord for Mongstad, er et gammelt handelssted og et viktig knutepunkt for trafikken, med mye historie. Denne lille øya har hatt pensjonat, slipp, trelastlager, fiskemottak, post, telegraf og butikk. Men tidene har endret seg, og transporten er flyttet til landeveien. Nå er det en fin gjestehavn for fritidsbåter. Skjerjehamn har en sjarmerende landhandel i gammel stil, slik den var da den ble bygget i 1926, men med et noe annerledes vareutvalg.
På øya finner du også Knut Steens omdiskuterte statue av kong Olav V, som ble avduket i 2007. Oslo kommune takket nei til denne statuen, men Skjerjehamn tok gladelig imot den, og den er allerede blitt et velkjent symbol ved innseilingen.







