Vrikking i Blindtarmen

Under havnefestivalen i Kragerø for to uker siden fikk vi gjennoppleve en gammel form for kyskultur - vrikking med pram.

Publisert

GONDOLFØREREN I KRAGERØ: Ellefsen fra Skåtøy var best.

Vrikking, eller "vreking",  var en et godt alternativ til seiling og roing i tidligere dager, før det ble vanlig med motorbåter i skjærgården. For å gi nytt liv i gamle tradisjoner inviterte Per Krogsrud og arrangementkomitéen i Kragerø havefestival til en uformell vrikkekonkurranse utenfor broen i Blindtarmen.

Undertegnende ble med Krogsrud på en demonstrasjonstur, og fikk fikk behørlig forklart hvordan sporten skulle utføres.

– Man trenger en pram, eller «præm», som vi sier her. Og den må naturligvis ha et hull til plassering av åren på hekken. Man tar så åren og beveger årebladet i en åttetalls-bevegelse bak båten, slik atman får fart fremover, instrurerer Krogsrud.

Dette var langt enklere sagt enn gjort for en nybegynner, og det var veldig tydelig hvem som hadde gjort dette før og hvem som ikke hadde gjort det....

Stødig veteran

Eldste deltaker på godt over 80 år viste at han behersket sporten til fingetuppene, selv om han til slutt måtte seg seg slott av den langt yngre Tellefsen fra Tåtøy.

Sistnevnte vrikket seg bortover til rundingpunktet og tilbake i stådene stilling og med den andre hånden plassert nonchalant i lommen, slik seg hør og bør....

Man skulle jo tross alt imponere jentene med dette mens man eskortere dem fra «øyæene» til byen og tilbake etterpå...i en stil som bringer assosiasjoner til gondolføreren i Venezia..

Finn en "præm" og tren!

Havnefestival-arrangørene oppfordring til publikum er å gå hjem å og lete på lofet og i sjåen etter en gammel pram og en åre, slik at man kan trene til neste års vrikke-konkurranse!

Powered by Labrador CMS