Farlig ferd uten samband
Farlig ferd uten samband

Farlig ferd uten samband

Redningsselskapet stiller spørsmål ved utleierutinene hos en fiskevert i Rogaland. Tre turister fikk motorstopp i en åpen sjekte på havet utenfor Egersund - i praksis uten brukbare kommunikasjonsmidler om bord.

Publisert

Det eneste mannskapet hadde var et telefonnummer til utleier, men utleier hadde gått tom for strøm og hadde ikke oppgitt alternative nummer i tilfelle problemer. Båten hadde heller ikke VHF, signalpenner eller nødraketter om bord.

Men de tre utenlandske turistene hadde likevel flaks. Selv om de var godt utpå var været bra for årstiden, og ikke langt unna holdt redningsskøyten «Peter Henry von Koss» MOB-øvelse for å drille inn en ny styrmann.

Da øvelsen var over satte skøyten kursen mot Søragapet slik at styrmannen skulle få testet båten i åpent farvann. På vei videre ut på havet ville mannskapet også ta en kikk på losoverføring fra et større fartøy, og nord av Svetlingen fikk de øye på en åpen tresjekte, der mannskapet signaliserte at de hadde problemer.

Se kart over området her (ekstern lenke)

Været var som nevnt bra, men det var meterhøye bølger og sterkt strøm, helt som normalt for årstiden på denne utsatte kyststrekningen.

- Da vi kom opp til snekken var det eneste vi forsto «engine kaputt». Vi prøvde å få klarlagt hvor de holdt til. Men på grunn av språkproblemer ble det bestemt å slepe de til redningsstasjonen, rapporterer mannskapet på redningsskøyten.

Båten var utstyrt med anker og fortøyningstau, men dette må ha vært av eldre dato, siden baugtampen røk straks sleperen fra MOB-båten ble strammet opp.


- Det vi som ansatte i Redningsselskapet i ettertid reagerte sterkt på var at det ikke var utstyr ombord for å sende nødsignaler, og ikke hadde utleier gitt et alternativt nummer eller nummer til politi eller annen redningsetat, melder «Peter Henry von Koss» i sin kritiske rapport.

Foto: Redningsselskapet

Powered by Labrador CMS