SE VIDEO:

Skurk på sjøen? Pass opp! Snart vil kysten fra Stad til Svenskegrensa være voktet av denne.

Politiets nye super-RIB sjøsatt

SE VIDEO: Agder politidistrikt har mottatt første eksemplar av Marell M12, snart vil ytterligere fire båter bli levert.

Publisert Sist oppdatert

Sjøtjenesten i politiet har over en toårsperiode jobbet med anskaffelse av nye hurtiggående patruljefartøy. Svenske Marell vant kontrakten, og produsenten har nå levert den første båten til Agder Politidistrikt.

Snart vil ytterligere fire politidistrikter motta hver sin båt, det blir starten på ett taktskifte i politiets sjøtjeneste:

– Dette er starten på en standardisering og profesjonalisering av sjøtjenesten i politiet. Totalt vil det leveres 5 like båter til distriktene Oslo, Sør-Øst, Agder, Sør-Vest og Vest, skriver fagansvarlig for transportmidler i PFT, Roar Vagli, i en pressemelding.

Samkjøringen av ressurser gir politiet langs sør-norges kyst nye operasjonelle muligheter. Utover ordinær patruljering og kontrollvirksomhet planlegges det og at båtene skal tjene andre formål:

– Vi har fått en fantastisk båt med stor kapasitet, som kan løse alt fra vanlige politioppdrag til sjøs og langs land, til å frakte beredskapstroppen eller andre bistandsresurser, skriver fagansvarlig for sjøtjenesten i Agder, Magnus von Porat Fiane.

BYGGET FOR FART: Produsenten opplyser at skroget er godt for hastigheter på over 70 knop, gitt nok kraft.

Politiet skriver videre i pressemeldingen at båten også vil bli benyttet til transport, søk og redning. Det som muliggjør det utvidede bruksområde er båtens utforming:

– Med lukket kabin og plass til 10 personer utgjør båten en solid plattform for politiets tilstedeværelse på sjøen, skriver politiet.

De nye hurtiggående patruljefartøyene måler 13 meter, og er basert på den noe større Marell M15, som blant annet blir brukt av svensk politi. Skroget er laget i aluminium, og Marell hevder at skrogdesignet sørger for lavt drivstofforbruk, samt lav eller ingen planingsterskel.

To Mercury V12 utenbordsmotorer leverer en samlet effekt på 1200 hestekrefter og gir RIBen en topphastighet på 55 knop.

24 SYLINDRE: Fremdriften kommer fra to stk Mercury V12 på hekken

I løpet av sommeren 2023 vil de fem nye båtene komme i drift. I tiden fremover er det disse fartøyene som blir politiets mest kapable ressurs langs Sør-Norges kyst.

Politiet jobber også med anskaffelse av mindre båter:

– PFT fortsetter arbeidet med utvikling og standardisering av politiets materiell, og forbereder nå anskaffelse av standardiserte båter av en noe mindre størrelse. Disse båtene vil være et supplement til politidistrikter med høy tetthet av oppdrag og tjeneste i kystnære strøk, skriver politiet.