NY BÅT: Havnepolitiet i Oslo har fått ny båt. Fra jagerbroa har lovens lange arm full kontroll over Oslofjorden. FOTO: Jarl Mydland/Båtservice

Ny politibåt til Oslo

Havnepolitiet har gravd dypt i lommene for å finne en verdig arvtaker til "Vekteren".

Publisert Sist oppdatert

Den nye 50-fots farkosten som skal inn i tjeneste fra 2014 kostet 15 millioner, og er bygget av Båtservice i Mandal. Samtidig som den foreløpig navløse politibåten settes i tjeneste tas den gamle sliteren Vekteren ut av tjeneste, melder NRK Sørlandet.

-Båten virker utrolig solid, den er godt sammensatt og blir et nyttig verktøy i tjenesten for hele Oslofjorden, sier leder for Oslo havnepoliti Roar Isaksen til NRK.no.

Fra sitt tilhold ved Akershus festning skal politibåten kunne bistå også andre politidistrikter, og båten blir dermed å treffe fra Vestfold til svenskegrensa.

I følge NRK klarer den nye båten 40 knop, og blir dermed langt vanskeligere å kjøre fra enn Vekteren, som kun klarte halvparten så stor fart.

- Det er en hurtiggående patruljebåt, men den har også vannsprøyte vi kan bruke ved brann, og den lensemuligheter til bruk hvis folk har problemer med båt som tar inn vann. Så den er også en båt vi bruker i helårlig redningstjeneste, samt naturoppsyn, sier Isaksen.

RASK: Den foreløpig navnløse politibåten skal døpes i januar. Med en toppfart på 40 knop får den langt større rekkevidde enn det Vekteren hadde. Sjef for havnepolitiet i Oslo, Roar Isaksen (innfelt) er meget godt fornøyd. FOTO: Jarl Mydland/Båtservice

Den nye politibåten i aluminium er laget i Mandal, og Båtservice håper med denne prototypen å få flere bestillinger, også fra utlandet.

– Det er et nytt system som skal gi ekstra fart og bedre egenskaper til manøvrering. Den er veldig lett å manøvrere med vridbare propeller forover, bakover og sideveis, sier direktør Bjørn Fjellhaugen i Båtservice AS til NRK.


FASES UT: Etter lang tjeneste tas Vekteren nå ut til fordel for en sprekere farkost. Foto: Lars K Larsen/Båtmagasinet.