Mange sliter med grunnleggende begreper

Bør «styrbord» og «babord» erstattes av «høyre» og «venstre». Eller er det hele en forsinket aprilspøk?

Publisert Sist oppdatert
KLISTREMERKET: Kystverket har laget en huskeliste for å vite forskjellen på styrbord og babaord.
KLISTREMERKET: Kystverket har laget en huskeliste for å vite forskjellen på styrbord og babaord.

En stor undersøkelse i regi av forsikringsselskapet If viser at mer enn en av ti nordmenn som har vært til sjøs de siste fem årene, har opplevd ulykker eller nestenulykker på grunn av begrepsforvirring.

Halvparten av dem som har en mening om begrepene mener dessuten det ville vært både tryggere og enklere å ferdes til sjøs dersom vi i stedet brukte høyre og venstre.

I dette ligger det altså at svært mange kanskje ikke vet at «styrbord» og «babord» ikke er synonymer for «høyre» og «vestre», men begreper som beskriver fartøyets sider i forhold til fartsretningen - uavhengig om man ser forover eller akterover eller om man møter eller tar igjen et annet fartøy. 

- Jeg er usikker på om det er riktig å endre så tradisjonsrike uttrykk, men svarene i undersøkelsen viser at det kan være utfordrende å ferdes til sjøs, sier produktsjef for båtforsikring i If, Atle C. Strøm, i en pressemelding.

Undersøkelsen er utført av YouGov blant nordmenn over 18 år som har vært i båt de siste fem årene. Blant gruppen som ønsker å bytte ut begrepet «styrbord» med høyre og «babord» med venstre er det en klar overvekt av kvinner og yngre personer, skriver IF i pressemeldingen

- Uansett hva vi kaller de to sidene, understreker dette at tryggheten til sjøs må bli større. Det gjøres best med god kunnskap, og ikke minst ved at alle om bord inkluderes. Jeg har også tro på kreative påminnelser om hva som er styrbord og babord. For eksempel kan du tenke at det er en y i styrbord og høyre. Så enkelt kan det gjøres, sier Strøm.

Hva mener du? Kommenter gjerne!

LES: Huskeliste for styrbord og babord

Powered by Labrador CMS