Maritim utstilling i Nasjonalgalleriet

FRA LISTA: Dette bildet henger på Slottet og ble malt av Hans Gude i 1883. Det bærer tittelen «Strandbilde fra Lista».

Slik malte Gude og elevene hans

19. februar åpner Nasjonalgalleriet i Oslo en stor utstilling om Hans Fredrik Gudes maritime malerier.

Publisert Sist oppdatert

En av Norges fremste nasjonalromantiske malere, Hans Fredrik Gude (1825–1903), viet seg ikke kun til landsskapsmalerier, noe han er mest kjent for. Han har også en stor maritim produksjon, og ikke minst var han lærer for en rekke malere som også fant motiver på og ved sjøen.

En unik utstilling

«Langs kysten» er tittelen på en stor utstilling som omfatter 110 malerier og som viser arbeider og utvikling til Gude og elevene hans. Den åpner i Nasjonalgalleriet i Oslo 19. februar. Blant Gudes elever er det mange kjente navn; Kitty Kielland, Frits Thaulow, Christian Krohg, Amaldus Nielsen og Nikolai Ulfstein. Alle er representert på utstillingen.

Det er en mektig samling bilder som vises, og ikke minst kan man imponeres av malernes nøyaktighet når det gjelder å gjenskape virkeligheten – nesten inntil det fotografiske. For maritimt interesserte gir maleriene også et spennende tidsbilde av hvordan det maritime livet og miljøet artet seg i 1870-årene.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

DETALJER: Det er en imponerende detaljrikdom i bildene som vises frem. Dette er en detalj fra bildet «Nødhavn ved den norske kyst. Skudeneshavn, 1880» av Hans Gude.

Syv kapitler

Utstillingen er organsiert i syv avdelinger som viser ulike sider ved de maritime bildene til disse kunstnerne. En avdeling heter «Storm og stille», en annen «Hverdagshelter» og en avdeling er viet strendene på Lista og Jæren. Den syvende og siste avdelingen har fått navnet «Mot en ny tid» som viser hvordan seilskutene ettter hvert blir fortrengt av dampdrevne båter.

Det 110. og siste bildet i utstillingen er symbolsk nok. Det viser en seilskute som er på vei ut av bildet i en snøstorm, mens et dampdrevet skip går mot vinden med naken rigg og på den måten gjør seg uavhengig av naturkreftene. det er malt av Nils Hansteen i 1890.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FORDRIVES: Seilskuteæraen er på hell og dampen kommer. Det siste bildet i utstillingen som heter «Snetykke» og er malt av Nils Hansteen.

Bildene er innhentet fra ulike samlinger – blant annet fra Slottet og andre private – og noen av dem er aldri blitt vist offentlig før. Utstillingen vil henge oppe til 8. mai.