Bestumkilen

Lever livet på brygga

Foran La-Sa-bygget på Skøyen ligger ni båter og klamrer seg til hverandre i desembermørket.

Publisert

John Giæver har bodd i sin Azimut 50 «Tomboy» i fire år, men dette er første vinteren på Skøyen. Nabo Monica Rød har to år lengre fartstid som båtboer, og holder hus i den 61 fot lange Sunseeker-en «Eye 2 Eye».

Før han flyttet inn i Azimut-en bodde Giæver i en leilighet på Rykkinn i Bærum. Å sitte alene og zappe på TV-en eller se ut i snøføyka ble i lengden ganske så kjedelig. Tanken på å flytte om bord i Azimut-en, som John allerede hadde, dukket opp.

Kostnadene ved å bo i båt og i landfast leilighet er omtrent det samme. Den største utfordringen ved å flytte til båten var stueplassen.

– Jeg måtte kaste mye da jeg flyttet i båt, understreker han.

Mye av det som gikk i søpla, betegner han som søppel. Men også en del nyttige ting ble gitt bort til familie, venner og kjente – rett og slett på grunn av plassmangel i båten.

Et saltvannsakvarium hører ikke hjemme på lista over ting man må ha for å overleve i båt. Men enkelte ting er viktige for å skape trivsel og hjemfølelse. For Giæver er det fargerike akvariet en viktig del av inventaret.

– Jeg tror ikke det finnes mange av disse i andre båter her i landet, sier han og peker begeistret på den gjennomsiktige glassfirkanten i hjørnet, som for tiden huser tre knallrøde ildreker og tre små fisker.

Nabo Monica har holdt på med båt hele livet, og fikk lyst til å prøve båten som fast bopel for år siden. Det angrer hun ikke på.

– Det er nok litt tilfeldig at jeg er blitt boende i båt så lenge, men jeg savner faktisk ingen ting av landlivet, understreker hun. Roen, stillheten og den fantastiske utsikten ramses opp som gode grunner til å velge båt i stedet for leilighet.

EGET MILJØ: Et titalls båter er bebodde året rundt på La-Sa -brygga ved Skøyen.
EGET MILJØ: Et titalls båter er bebodde året rundt på La-Sa -brygga ved Skøyen.

Godt tilrettelagt

– La-Sa har vært enestående når det gjelder tilrettelegging for oss båtboerne. De har koplet en container til La-Sa-bygget og satt inn vaskemaskin og tørketrommel, som vi bruker.

Forsyning av vann til båtene gjøres via en slange som følger bryggene på langs. Slangen er senket ned i sjøen for ikke å fryse, og trekkes opp med hyssing når man skal ha vann. Så lærer man seg til å bruke vann fornuftig. Man trenger ikke akkurat å la det stå og renne i utrengsmål, sier John Giæver.

En luftavfukter er også til stor nytte, fortrinnsvis om høsten og våren, da det er surt og fuktig. Om vinteren sørger kulda for at det er mindre fuktighet i luften.

– Det synes godt på mengden vann i boksen fra avfukteren, som jeg tømmer langt sjeldnere om vinteren, sier Giæver.

BÅTBOERE: Monica Røed og John Giæver vil ikke flytte på land med det første.
BÅTBOERE: Monica Røed og John Giæver vil ikke flytte på land med det første.

Trygt samfunn

En 220 watts lampe står alltid på i båtene. Dens viktigste funksjon er å vise at strømmen fungerer. Hvis en av beboerne ser at en lampe er slukket i en båt, går de inn og sjekker sikringer. Alle har nemlig nøkler til hverandres båter.

PANORAMA: Fra styreposisjonen har Giæver flott utsikt til natthimmelen.
PANORAMA: Fra styreposisjonen har Giæver flott utsikt til natthimmelen.
TRYGT: Uvedkommende kommer ikke inn på området.
TRYGT: Uvedkommende kommer ikke inn på området.
Powered by Labrador CMS