
Kystfort i kamp under Napoleonskrigen
Da den engelske fregatten Tartar satte barkasser på vannet, smalt det fra Gundersholmen Kystfort.
Da den engelske fregatten Tartar ankret opp i Kragerøgapet og satte barkasser på vannet og rodde innover mot byen, smalt det fra Gundersholmen Kystforrt i Kragerø. Barkassene fra den engelske marinen snudde og rodde utover fjorden igjen. De gikk i land på Skjørsvik og Korset på Skåtøy og plyndret med seg det de fant.

I Kragerø satte borgerbevæpningen etter med sine muskedundere i en fiskeskøyte. Heldigvis var været pålands. En fiskebåt med håndvåpen hadde vært rått parti mot bredsiden fra et engelsk krigsskip. Tartar kom seg unna, men en juring (gjetergutt) fra Levangsheia klemte likevel på å skyte med børsa han hadde, og sendte ei kule i retning Tartar.
Den engelske krigsmakten besvarte ilden! En kanonkule boret seg inn i hjørnestolpen på Gjernestangen. Jeg har selv holdt kulen i hånden, for de har tatt vare på den der på gården i alle disse år siden. Kystfortet på Gunnarsholmen var imidlertid ikke det eneste kystfortet i Norge som var i kamp under Napoleonskrigen, forteller en av våre lesere Gabriel Slørdahl til Båtmagasinet. Også flere kystfort i Kristiansund var i kamp med Tartat.
–Kristiansund ble angrepet av HMS Tartar og HMS Cygnet, forteller Slørdahl. Hele fire fort og et flytende kanonbatteri jaget de britiske skipene unna. Følgende fort var i kamp General von Kroghs fort på Nordholmen.
Kaasbøls fort på Milnbergan
Kommandør Tønders fort på Blixhammeren (ved Christiestøtta i dag)
Kronprinsens fort ved Batterihammeren.
Prins Carls fort på Bagerneset (Innlandet).
Neptunus flåtebatteri med 10 kanoner plassert på en tømmerflåte ved Marcussundet.
Saken ble oppdatert 26.juli kl 17:18