ØNSKER OBLIGATORISK SMÅBÅTREGISTER: Hvide Smith, generalsekretær i KNBF ønsker NOR framfor Redningsselskapets småbåtregister.

Ønsker snartest et obligatorisk småbåtregister som driftes av Sjøfartsdirektoratet

Kongelig Norsk Båtforbund ønsker snarest et obligatorisk småbåtregister, og ønsker NOR som driftes av Sjøfartsdirektoratet framfor småbåtregisteret til Redningsselskapet.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i januar skrev Sjøfartsdirektoratet på sine nettsider at det i forbindelse med statsbudsjettet innføres et årsgebyr for fritidsbåter i NOR-registeret på 200 kroner. Det skapte forvirring da enkelte medier meldte om obligatorisk småbåtregister. I dag er registrering i NOR frivillig, likeså som registrering i Redningsselskapets småbåtregister.

– Viktig for mange

I en pressemelding fra KNBF (Kongelig Norsk Båtforbund), skrives det at KNBF ønsker et obligatorisk småbåtregister.

– Et båtregister er viktig for både eiere og brukere av fritidsbåter, for båtforeninger, for havne- og bryggeeiere og for lokalsamfunnet. Derfor går KNBF inn for at vi snarest får et obligatorisk båtregister og at dette administreres av Sjøfartsdirektoratet. Det vil si at båtregisteret NOR må bli et obligatorisk register, sier Stig Hvide Smith, generalsekretær i KNBF i pressemeldingen.

Med småbåtregisteret til Redningsselskapet og registeret til NOR beskriver KNBF dagens situasjon som lite oversiktlig. Og at begge registrene er unøyaktige og mangelfulle fordi mange båteiere ikke har registrert båten eller at eierskifte ikke er meldt inn. Videre påpeker KNBF at dette betyr at det er vanskelig å finne rette eier ved søk- og rednidngsaksjoner, båttyverier, straffbar adferd på sjøen, ulovlig fortøyning i båtforeninger og havner og forlatte båtvrak.

– Ingen er tjent med at disse forholdene skal fortsette. Da vil den opplagte løsningen være at NOR-registeret blir obligatorisk, sier Stig Hvide Smith.

200 kroner akseptabelt

Han mener at en årsavgift som NOR har i dag på 200 kroner bør være en akseptabel pris å betale.

­– Men det må være en forutsetning at registeret ikke brukes til skatt eller fiskale avgifter, sier generalsekretæren, og fortsetter:

– Til sammenligning koster nyregistrering i Redningsselskapets småbåtregister 460 kroner, og årsavgiften er på kr 230 kroner, avslutter Stig Hvide Smith.

KNBF stiller spørsmål om dette er en grei pris å betale for et register som ikke tilfredsstiller behovet for fullstendig og oppdatert fritidsbåtregister.