Vil kjempe for småbåtregisteret

Redningsselskapet vil kjempe for å beholde Småbåtregisteret, og provoseres av sjøfartsdirektørens ønske om å drifte et obligatorisk register.

Publisert Sist oppdatert

Haugesund

Vi er skuffet og provosert over at sjøfartsmyndighetene tar så lett på en sak som kan få store konsekvenser for beredskapen langs kysten. Dette er et rett og slett et uklokt og lite gjennomtenkt utspill fra sjøfartsdirektøren. Vi har brukt 12 år på å bygge opp Småbåtregisteret til en unik database med sikkerhet som førsteprioritet, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet (NSSR).

I går uttalte sjøfartsdirektør Olav Akselsen til Båtliv at Sjøfartsdirektoratet ønsker å drifte et offentlig småbåtregister.

Les også: Vil drifte småbåtregister

Redningsselskapet anslår at verdien av det de tjener på å drifte Småbåtregisteret i dag betyr at de kan holde 10 frivillige redningsskøyter i beredskap kysten rundt, året rundt.  I dag sitter Redningsselskapet på en unik informasjonsbase med 155 000 båter i registeret.

– Skal det gjennomføres obligatorisk registrering av fritidsbåter, mener vi det er mest samfunnsøkonomisk å bygge videre på dagens Småbåtregister, sier Pedersen, som legger til at han opplever å ha båtorganisasjonenes støtte i denne saken.

– Vi har i snart ett år jobbet med en returordning knyttet til vårt Småbåtregister. ”Prosjekt båtretur” er nå etablert som et eget samarbeid mellom Redningsselskapet, Avfall Norge, Norsk Gjenvinning, Ecofiber, NORBOAT og kommunale aktører. Vårt forslag til løsning skal nå sendes over til departementet. Vi mener dette er en meget god og samfunnsnyttig kombinasjon, og noe vi ønsker å fortsette med, sier Pedersen.

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen ønsker velkommen til Fritidsbåtkonferansen.
Sjøfartsdirektør Olav Akselsen ønsker velkommen til Fritidsbåtkonferansen.

 

Fakta om Redningsselskapets Småbåtregister:

Småbåtregisteret er Norges største register for fritidsbåter opp til 15 meter. Driften av Småbåtregisteret ble overtatt av Redningsselskapet i 2005 fra Tollvesenet.

Småbåtregisteret inneholder relevant dokumentasjon om båt, motor og båteier, og fungerer i praksis som en informasjonsbank for enheter og aktører med legitime behov for raskt å finne frem til nødvendige opplysninger.

Hovedredningssentralene, som har det overordnede operative ansvaret ved søk- og redningsaksjoner, Politiet, Redningsselskapet, Havnevesenet og forsikringsselskapene er viktige enheter med døgnkontinuerlig tilgang til Småbåtregisteret.