Sank over natten

En uheldig motorbåteier på Askøy kan nok se langt etter en glad båtsommer. Natt til tirsdag sank båten hans ved Kollevåg, trolig grunnet feil på kjøleslangen.

Publisert

- Særlig på sommeren ser vi flere tilfeller hvor fritidsbåter synker fordi slanger sprekker. Det kan lønne seg å sjekke slangene innimellom, sier skipsfører Alfred Aastrø på RS «Kristian Gerhard Jebsen».

Båteieren hadde sett til båten ved midnatt, men i løpet av natten begynte den å lekke - og om morgenen lå båten under vann. Eieren fikk tak i «Kristian Gerhard Jebsen», som hevet båten med lensepumper og kran og slepte den til kai for landsetting og reparering.

Skipperen på «Kristian Gerhard Jebsen» er slett ikke ukjent med slike problemer:

 - Helst bør slangene skiftes med noen års mellomrom. Båteiere bør også bli flinkere til å stenge kranene når båten ikke brukes, er den erfarne redningsmannens råd.

Og vi kan vel legge til for egen regning at jevnlig mosjon er den beste måten å unngå at kuleventilene setter seg fast. Mange har oppdaget for sent at ventilen ikke lot seg rikke den dagen det virkelig hastet å få stengt av skroggjennomføringen.

Sjekk også at kraner og gjennomføringer er helt frie for korrosjon. Rødlig fargeutskillelse fra messingdetaljer er et faresignal. Sinken i legeringen i ferd med tæres bort, og messingen kan være sprø som kjeks. Da skal det lite til før vannet kommer fossende.

Foto, hovedbildet: Redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen»/ Redningsselskapet

Powered by Labrador CMS