Kystlednaustet er åpent for alle. I naustet er det hengt opp informasjon om Skorpos historie.
Utsyn fra stupebrettene, med fri sikt vestover - helt mot Sotra-landet. FOTO: BOF
Musikkhallen - med kjeglebane. Akustikken i musikkhallen den gamle Grieg-vennen Fridtjof Sundt fikk bygget skal være utsøkt. FOTO: BOFskorpo5.jpg.
Tednevågen, med gjenoppbygget naust/friluftshus. Handicap-vennlig toalett er på plass i naustet, og badeviken er godt egnet for barn og har eget badehus. Det er forbud mot båter i badeviken, men langs neset er det fortøyningsbolter, FOTO: BOF

Nyoppusset perle - kun for båtfolk

Skorpo friluftsområde i Os er en ny perle for båtfolk og padlere, sentralt i skjærgården sør på Bergenshalvøyen.

Publisert Sist oppdatert

Den idylliske uthavnen med utsikt mot Korsfjorden har tidligere vært i privat eie, men er nå oppgradert og åpnet for sjøfarende. Her må du nemlig ha båt for å komme på besøk.

    Bergen og Omland friluftsområde har bygget ny kai, montert fortøyningsbolter og satt opp toalett, griller, bord og benker - mens det gamle naustet er gjenoppbygget som selvbetjent «friluftshus». Det er også mulighet for å slå opp telt, og fra havnen er det mange stier som fører til den frodige naturen og - ikke minst - til interessant kulturhistorie.

Privateid landsted

For rundt første verdenskrig var Skorpo landsted for skipsmegler Fridtjof Sundt. I perioder var vel 300 mennesker i arbeid på anlegget, finansiert av formuen han tjente under krigen. Men Sundt, som også var en betydelig kulturstøtte, døde uten arvinger, og i testamentet sto det at ingen privatpersoner skulle få kjøpe eiendommen. Resultatet ble at Postens fagforening overtok i 1923. Med på kjøpet fikk foreningen meglerens bolig, biljardrom og naturligvis musikkhallen med egen kjeglebane, der byens bedre borgere hadde moret seg med denne urbergenske bowlingvarianten.

I glansdagene var opptil 5-6000 postansatte og deres familier årlig på Skorpo-ferie, men interessen dalte med årene, og i 2005 ble øyen solgt.             Bergen og Omlag friluftsråd overtok badevikene og fortøyningsplassene, mens et privat utviklingsselskap har ansvaret for eiendomsmassen.

Allmennformål

Skorpo blir et viktig pustehull for allmennheten i et område med mye privatisering og hardt byggepress. Hele området er regulert til allmennformål, og byggene skal i løpet av 2-5 år restaureres og gjenåpnes. Tom Tellefsen, styremedlem i Skorpo Utvikling ser for seg konserter, seminarer og annen virksomhet, muligens etter modell fra Lysøen, like ved: -Vi vurderer også å ha «åpne dager», slik at friområdets gjester kan komme inn, men dette er ennå ikke avklart, sier han.

    Det som er klart er at båtfolk kan nyte havnen, grillplassene og badevikene - og kikke på bygningene utenfra. Da får de både et glimt av landstedslivet til en søkkrik skipsmekler og et nostalgisk tilbakeblikk på fagorganisert sommerglede.