Viksund 750 Bravo
Takker VHFen for livet

Takker VHFen for livet

Båtlivs journalist Jan Hanchen Michelsen fikk ropt ”Mayday” over VHFen før familiens Viksund 750 Bravo sank på minutter i Bergen i dag.

Publisert Sist oppdatert

Hanchen Michelsen forteller at han ikke vet hvorfor båten forliste så fort. Båten sank på ca 150 meters ved Bakarvågen på Askøy, men det var ingen kollisjon før båten plutselig sank.

– Jeg tipper det var en slange som brakk, og at det allerede var kommet inn en del vann før motoren stoppet, sier Hanchen Michelsen til Båtliv. Hanchen Michelsen, hans bror og to kamerater er skrevet ut fra Haukland sykehus i god form etter at de ble plukket opp av vannet av dykker fra brannvesenet i formiddag.

VHF

Hanchen Michelsen anslår at besetningen lå 25-30 minutter i vannet før de ble plukket opp. En av mannskapet hadde antydning til hypotermi (nedkjøling) da de ble reddet opp av vannet, som Hanchen Michelsen anslår holdt fem til syv grader.

– Jeg er VHF-tilhenger, og takker VHFen for at vi ble reddet. Vi fikk ropt mayday over VHFen da vi skjønte hva som var i ferd med å skje. Fra motoren stoppet til vi lå i vannet gikk det ikke mer enn tre minutter, sier Hanchen Michelsen. Det var halvannen meter høye bølger i farvannet hvor båten forliste, og Hanchen Michelsen holdt seks-syv knops fart da båten fylte seg med vann.

I ro

De fire mennene forsøkte å danne kjede og lå med ryggen mot vinden, og beveget seg minst mulig, mens de ventet på redningen. Avstanden fra ulykkesstedet til land anslår Hanchen Michelsen til 700-800 meter, og det var for langt å svømme i det kalde vannet og de store bølgene.

– Jeg har lært at man skal ligge i fosterstilling når det er kaldt, men det går ikke med seilvest. Vi holdt oss mest mulig i ro. Da vi ble plukket opp kjente jeg at kreftene var nesten borte, sier Hanchen Michelsen, som nå er hjemme hos familien.

Overhalt

Familiens Viksund 750 Bravo ble overhalt for ca 100.000 kroner for noen år siden. Senest i går var Hanchen Michelsen om bord og sjekket slangene. Likevel synes han det er vanskelig å finne noen annen forklaring på det plutselige forliset enn at en av slangene må ha brukket.