
Koronareglene i sommer

Legg ferien til hjemlige farvann
Så langt Båtmagasinet erfarer tyder alt på at kravet om testing og karantenehotell for såkalt unødvendige fritidsreiser også vil gjelde for fritidsbåtfolket i sommer. Skal man følge anbefalingene, bør også båtferien innenlands skje i nærområdene.
I slutten av mai er det fortsatt uklart hvordan fritidsbåtfolket rent praktisk skal forholde seg til reglene for grensepassering denne sommeren.
De signalene Båtmagasinet har fått fra blant andre Politidirektoratet, som samsvarer med de som er gitt på regjering.no med virkning fra 15. mai i år, tilsier at kravet om testing og karantenehotell per i dag gjelder både nordmenn som returnerer med fritidsbåt fra utlandet, for eksempel Sverige eller Danmark, eller utenlandske fritidsbåter som skal feriere i norsk farvann. Myndighetene jobber i slutten av mai fortsatt med å få på plass en veiledning og praktiske løsninger for hvordan denne typen grensepasseringer med fritidsbåt skal håndteres.

Grensepasseringer
Det gjelder fortsatt svært stenge innreiseregler til Norge. I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde frem til 20. august, ifølge regjeringen.no. Regjeringen anbefaler fortsatt nordmenn å unngå unødvendige utenlandsreiser. Alle reisende som returnerer fra en unødvendig utenlandsreise må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell. Per 17. mai gjelder dette alle land i Europa, med unntak av noen regioner i Finland. Hvordan gjenåpningsplanen, koronapass og så videre vil påvirke dette, er det for tidlig å si noe om, ifølge blant andre Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Per i dag er det seks havner som er utpekt som grensepasseringssted for dem som kommer sjøveien til Norge. Disse havnene er per 20. mai 2021:
· Bergen havn
· Risavika havn
· Kristiansand havn
· Langesund havn
· Larvik havn
· Sandefjord havn
Samtlige er kommersielle havner som ikke er egnet til å håndtere testing eller har karanteneløsninger for fritidsbåter, ifølge Henning Teigene i Kystverket.
Politidirektoratet har ansvaret for grensepasseringer for personer, og pressevakt Roar Hansen opplyser at en avklaring rundt disse problemstillingene ventes før sommeren.
- Det pågår et arbeid med dette og det vil komme en orientering om kort tid, ifølge Hansen.
- Justisdepartementet jobber med retningslinjer for hvordan dette skal praktiseres. Det vil ikke gjelde andre innreiseregler for fritidsbåtfolk enn for dem som kommer med fly eller landeveien, men vi jobber med å få på plass retningslinjer for hvordan båtfolk skal forholde seg rent praktisk til innreisereglene, blant annet hvordan innreisetesting og karantenehotell skal organiseres. Sannsynligvis blir noen havner utpekt til dette, sier Roar Hansen i Politidirektoratet.
Så langt Båtmagasinet erfarer, er det når man trår i land fra en båt etter en grensepassering at man må forholde seg til innreisereglene. Siden det ikke er praktisk mulig å ha et testsenter i alle norske småbåthavner, må innreisende frivillig oppsøke en grensestasjon for å følge reglene.
Ulovlige grensepasseringer og brudd på plikt til å teste seg for Covid-19 ved innreise, kan straffes med betydelig bøter eller fengsel.
Hvilke havner som i sommer kan ta imot fritidsbåter fra utlandet er fortsatt ikke avklart i slutten av mai.
Ifølge regjeringen.no vil det innen 15. juni bli vurdert å åpne for fritidsreisende fra Norden, og innen 20. juli vil det vurderes å åpne for enkelte andre nærliggende europeiske land.
Båtferie i Norge
Fritidsreiser med båt i Norge omfattes av anbefalingene for fritids- og feriereiser innenlands. I slutten av mai er det fortsatt anbefalt å unngå unødvendige fritidsreiser. Det anbefales at man bare reiser med de man bor med eller tilsvarende nære, og at innkjøpene gjøres før avreise. Det er også anbefalt å sette seg inn i hvilke tiltak som gjelder i kommunen man reiser til.

Ifølge Helsedirektoratets reiseråd kan man dra på reiser innenlands i Norge hvis man er beskyttet. Som beskyttede personer regnes disse gruppene:
· Er fullvaksinert.
· Har fått én vaksinedose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen.
· Har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.
I praksis innebærer det at fritidsbåtreiser for personer som ikke faller inn under en av disse tre kategoriene ikke er i tråd med dagens anbefalinger.
- Det er neppe i tråd med nasjonale anbefalinger å reise over store avstander med fritidsbåt for øyeblikket, mener Henning Teigene i Kystverket.
- Småbåtfolket bør følge med og vente litt med ferieplanleggingen de neste tre-fire ukene, sier Teigene, som mener det kan være fornuftig å planlegge med tanke på å feriere med båt i områdene nær der man bor denne sommeren.