Færre omkom i fritidsbåtulykker i 2007
Færre omkom i fritidsbåtulykker i 2007

Færre omkom i fritidsbåtulykker i 2007

I alt 24 personer omkom etter ulykker med fritidsbåt i 2007. Det er en nedgang sammenlignet med 2006 da 36 omkom. Last ned og se statistikken.

Publisert

Gjennomsnittet for de siste seks årene har vært 34 omkomne, skriver Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

Den hyppigste dødsårsaken er drukning på grunn av fall over bord eller kantring.

I pressemeldingen skrived det at det er vanskelig å sette en konkret årsak til nedgangen i antall omkomne, men underdirektør John Aicher i avdeling for Sjøvett og fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet er ikke i tvil om at det forebyggende arbeidet kan ta en del av æren for dette. Han viser blant annet til de 19 Vis Sjøvett-utvalgene som sammen med ansatte i direktoratet arbeider med forebyggende arbeid blant barn og unge.

En annen medvirkende årsak kan også være at det i 2007 generelt var en værmessig dårlig sommer. Dette fører til at færre oppholder seg i fritidsbåt på sjøen, noe som igjen fører til færre ulykker. 

Selv om antall omkomne er gått ned ser en fortsatt at de aller fleste av de omkomne ikke var påført flyteutstyr. Selv om en ikke med sikkerhet kan si at alle disse kunne vært redde med slikt sikkerhetsutstyr, er det en klart større risiko for å drukne etter en ulykke om en ikke bruker redningsvest / flytevest. 17 av de 24 omkomne er i alderen 41 år og oppover. Også i 2007 er det fall over bord fra åpne motorbåter som dominerer årsaksbilde. To grunnstøtinger førte også til dødsulykker. Omkring en tredjedel omkom i ferskvann, og her er hovedårsaken kantring av kano, kajakk eller jolle/robåt. Det er også første gang (de siste 10 årene) at det er registrert en dødsulykke i forbindelse med elverafting. Det er viktig å merke seg at dette ikke skjedde under et organisert opplegg.

Last ned statistikken fra høyre side (PDF).

Powered by Labrador CMS