Tror strømsjø senket 62-foter

En 62 fots Sunseeker Manhattan sank utenfor Lista i pinsen, sannsynligvis fordi motorrommet ble fylt med vann gjennom luftinntaket.

Publisert Sist oppdatert

Alle foto fra Redningsskøyta Ægir.

Den 62 fot lange Sunseekeren med navnet «Sea Princess» sank raskt om ettermiddagen mandag 16. mai. Fem personer var om bord da en cabincruiser begynte å ta inn sjø rundt tre nautiske mil utenfor Lista i Vest-Agder.

Hovedredningssentralen fikk melding cirka klokken 17.40 fra båten. Den tok da inn vann, og Hovedredningssentralen iverksatte umiddelbart alle ressurser mot området. Sunseekeren var i ferd med å synke, og de fem personene om bord hadde kommet seg over i en redningsflåte. Et Sea King redningshelikopter, som rykket ut fra 330-skvadronen på Sola, fant flåten og fikk heist alle fem om bord i helikopteret.

–      De som ble hentet opp fra redningsflåten var to kvinner og tre menn. Alle er norske, opplyser Leif Hamre, fartøysjef i helikopteret som hentet opp de fem personene fra redningsflåten til Stavanger Aftenblad.

Strømsjø

Redningsskøyta «Ægir» kom fram til havaristen samtidig med at helikopteret fikk med seg de fem. Båtliv har snakket med mannskapet på «Ægir», som forteller at det blåste stiv til sterk kuling fra vest samtidig som strømmen satte vestover.

Ifølge mannskapet på «Ægir» var det ingenting som tydet på hull i skroget eller ødelagte skroggjennomføringer. Redningsmannskapet mener at båten ble fylt med vann gjennom luftinntakene til motorrommet, som på Sunseeker Manhattan 60 er plassert nokså lavt på skroget over badeplattformen på hekken, ifølge vår kilde.

– Vi prøvde å redde den, men det var ikke mulig, sa skipperen på redningsskøyta, Jøran Gundersen til Stavanger Aftenblad. Kystvakten passet på båten til den sank.

«Ægir» var i kontakt med skipperen på «Sea Princess» en times tid før mannskapet hoppet i flåten og ble plukket opp av redningshelikopteret. De forteller at skipperen på det tidspunktet meldte om problemer med maskinene, men ikke om fare for umiddelbart forlis.

Luftinntak

–      Det gikk veldig fort, sier kilden Båtliv har snakket med på «Ægir». Han sier bølgehøyden var på ca tre meter, men vi snakker om stygg strømsjø. Da motorene stoppet ble båten liggende med hekken mot sjøene, som veltet inn over akterskipet og vann skal ha fosset inn gjennom luftinntakene til maskinrommet.

Båten ble liggende stadig dypere med hekken, baugen reiste seg, og til slutt sank båten i løpet av natten. Mannskapet på «Ægir» anslår at Sunseekeren nå ligger på over 100 meters dyp, og det er usikkert om båten vil bli hevet for gransking.