Har du fisket lysing?

FIN FANGST: HI-tekniker og stangfiskeekspert Jan Hinriksson på privat fisketur. Fangsten er en lysing på over 10 kilo.

Jakter på Nordens barracuda

Lysing-jakt er sportsfiske av høy klasse. Men den som vil ha slike tøffinger på kroken må fiske riktig.

Publisert Sist oppdatert

Lysing har lenge vært en favoritt hos landets mesterkokker, og med klimaendringene dukker det opp stadig mer lysing i Nordsjøen og særlig på Vestlandet. Men lysingen er kresen på både agn og fiskemetode, ifølge en artikkel Havforskningsinstituttet har lagt ut på sine hjemmesider.

Her avslører forskningstekniker Jan Hinriksson lysingens hemmeligheter. Han er instituttets stangfiskeekspert og er dessuten et kjent navn i det norske arts- og stangfiskemiljøet.

– Lysingen er kanskje vårt mest spennende mål i 2-10-kilosklassen. Den er et vanlig innslag i kyst- og fjordstrøk til og med Trøndelag i nord. Hordaland er en hotspot med mange sværinger, sier Hinriksson.

– For å fiske målrettet etter lysing, må du fiske fra båt med agn. Stort agn, understreker Hinriksson, som legger til at stangfisket etter lysing skjøt fart på Vestlandet først for vel ti år siden. Siden har både metodene og interessen utviklet seg.

Hinriksson er oppriktig begeistret over jakten, rett og slett fordi det med at lysingen smaker nydelig, har flotte farger, svære tenner og en helt egen atferd.

Stikkordene er agn, mye agn. Gjerne en hel makrell og et søkke på 200-400 gram. Og de vanlige fiskeplassene er ikke lysingen så glad i. Bruk ekkoloddet eller finn et kart på nettet og test ut områder med flat mudderbunn på 70-150 meters dyp. Dessuten er det lurt å passe på de sylskarpe tennene. Snøret bør ha en solid fortom og fingrene holdes langt unna fiskekjeften. En kraftig tang er riktig redskap for å fjerne kroken.

Flere tips for fisket etter den lite kjente, men særdeles velsmakende «kaldtvannsbarracudaen» finner du på Havforskningsinstituttets hjemmesider.

Bildet er brukt med tillatelse av Havforskningsinstituttet.