Sol og sommer - men dessverre også den tiden på året da flest ulykker skjer.

Fem personer druknet i mai

Redningsselskapet oppfordrer alle til å lære seg grunnleggende livredning i kampen mot ulykkene.

Ved utgangen av mai har 23 menn og fire kvinner omkommet i drukningsulykker i 2022. Av disse er det ett barn under sju år. 48 prosent av de som har druknet er over 60 år, og alle disse var menn. Dette viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

Tallene viser også at elleve personer omkom fra fritidsbåt og fire personer fra yrkesbåt. Ti personer druknet etter fall fra land, mens to personer omkom i badeulykker i utlandet.

Sommeren står nå for døren, og dette er dessverre høysesong for drukningsulykker. I snitt skjer 40 prosent av alle slike ulykker mellom juni og august. I følge Redningsselskapet er drukning i forbindelse med bruk av fritidsbåt, fall fra land og under bading er de vanligste årsakene

Mange ulykker kan unngås med rask inngripen og grunnleggende livredningskunnskaper. Bildet er fra en redningsøvelse i Bergen.

Organisasjonen oppfordrer alle til å lære seg enkel livredning og hvordan man utfører hjerte- og lungeredning.

– Mange blir reddet fordi noen i nærheten er oppmerksomme og vet hva de skal gjøre når ulykken er ute, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Redningsselskapet har laget et gratis, nettbasert introduksjonskurs om livredning, som er gratis og tar 20 - 30 minutter å gjennomføre.

– Tenk på hvordan sommerens turer i båt, på stranda eller langs sjø og vann kan bli så trygge som mulig. Repeter sjøvett- og badevettreglene, og følg dem! Det vil gjøre sommeropplevelsene enda finere for både barn og voksne, oppfordrer Krangnes.