Vannscooterforskriftene opphevet

STORE FORBUDSSONER: Vannscooterkjøring blir fortsatt forbudt i Færder og Ytre Hvaler Nasjonalpark.

Ikke så lovlig likevel

Ytre Hvaler og Færder Nasjonalpark er blant områdene som fortsatt er forbudt for vannscootere, ifølge Klima- og miljødepartementet.

Publisert Sist oppdatert

I går gikk Klima- og miljødepartementet ut med at vannscooterforskriften var opphevet. Samtidig ble det til slutt i teksten opplyst at i enkelte verneområder er bruk av vannscootere forbudt gjennom verneforskriftene. Men hvilke verneområder det var det da snakk om kom ikke fram. Ifølge Klima- og miljødepartementet er store områder likevel fortsatt forbudt, etter at vannscooterforskriften ble opphevet. 

LES OGSÅ: Vannscooterforskriften opphevet

– Forbudt

Statssekretær Lars Andreas Lunde i Klima- og miljødepartementet forteller at forbudet blir videreført i enkelte områder. Blant de to kontkrete er Færder og Ytre Hvaler Nasjonalpark.

– I enkelte verneområder er bruk av vannscooter forbudt gjennom verneforskriftene. Disse reguleringene blir videreført. Det foreligger ingen konkrete planer om endringer i noen verneforskrifter som følge av oppheving av vannscooterforskriften, sier Lunde til Båtliv. Han bekrefter at de to nasjonalparkene blir forbudt for vannscootere.

Han presiserer videre at i nasjonalparker som i alle andre verneområder hvor vannscooter ikke er nevn spesielt, vil vannscooter likebehandles med annen motorferdsel.

– Mange verneforskrifter har bestemmelser om at dyrelivet i land og på sjø er vernet mot skade, ødeleggelse og unødig forstyrrelser, sier statssekretæren.

UT PÅ TUR: Tilbake mot Tønsbergskjærgården etter besøk i Stavern.

Lange kystlinjer ulovlig

Drømte du å ta turen til Færder fyr kan du bare glemme det. Store deler av Nøtterøy, Tjøme og Tønsberg blir berørt av dette forbudet. På Østfoldsiden blir det ikke mulig å ta utgangspunkt i tur fra litt sør for Strømtangen og ned til svenskegrensen.

LES OGSÅ: På vannscootertur i høy sjø (for abonnenter)

Må til havs

Kartoversikten over Færder og Ytre Hvaler nasjonalpark viser at det da blir litt av en strabasiøs tur å kjøre for eksempel fra Larvik til Oslo. En vannscooter kan med lovlighet og små marginer åle seg fram mellom Jarlsø og Ormøy, mot Vallø. Alternativt kjøre langt til havs og følge skipsleden som går mellom de to nasjonalparkene. Skal du til Sverige må du følge samme rute om du kommer fra Oslofjorden, og videre må alle fra Vestfoldsiden noen nautiske mil ut til havs til svenskegrensen, der det er lov å kjøre vannscooter igjen.

Norges største vannscooterimportør, BRP, er klar over at nasjonalparkene fortsatt er et forbudt område for vannscootere.

– Men vi må være glade for det vi har fått, så lar vi nasjonalpark være nasjonalpark, sier produktssjef Einar Grindvold for Sea Doo.

Norges vannscooterforbund ønsker ikke å kommentere for Båtlivs lesere om endringene i vannscooterforskriftene.

LES OGSÅ:  Lovlighet ga boost i vannscootersalg