Zparq henter kapital

PILOTFASE: - Vi befinner oss nå i pilotfasen for uttesting av både 10 kw- og 50 kw-motorer. Målet er å ha flere enheter i vannet allerede denne sommeren, sier Jonas Genchel i svenske Zparq. Foto: Produsent.

Svenske Zparq satser tungt på ny og lettere el-teknologi

Zparq utvikler elektriske motorer og komplette drivlinjer for fritidsbåter og kommersielle fartøy der det er krav til miljøvennlige, effektive og stillegående fremdrift med lite energi. Nå går de tungt inn i markedet med frisk kapital i ryggen.

Publisert Sist oppdatert

Svenske Zparq, som utvikler kompakte elektriske marinemotorer har avsluttet en runde med innhenting av 2,5 millioner euro i kapital. Bakgrunnen er å føre selskapets innovative elektriske teknologi på markedet med utslippsfrie motorer og bidra til et lavt CO2-fotavtrykk i hele verdikjeden. Finansieringsrunden er ledet av Santander AM, Almi Invest Greentech og den nåværende investoren EIT InnoEnergy.

Satser tungt i markedet

Zparq utvikler elektriske motorer og komplette drivlinjer for fritidsbåter og kommersielle fartøy der det er krav til miljøvennlige, effektive og stillegående fremdrift med lite energi. Nå går de tungt inn i markedet med frisk kapital i ryggen.

Skalering og modulær teknologi gjør det mulig for Zparq å tilby produkter i markedssegmenter der det ikke finnes alternativer i dag. Dette skal ifølge selskapet gjøre produktene anvendelige store deler av fritidsbåtindustrien.

Opphav fra Kungliga Tekniska Högskolan

Zparq har sitt opphav i et samarbeid mellom gründere og den Kungliga Tekniska Högskolaen i Stockholm. Her har det helt siden 2017 pågått testing og utvikling av innovative løsninger. Zparq AB ble grunnlagt i 2020 og ble en del av EIT InnoEnergu, en betydelig investor som støtter energinovasjoner.

Zparqs marinemotorer skal være mindre og mer effektive i forhold til konkurrentene, i følge selskapet. Vektreduksjon minsker behovet for råmaterialer og reduserer samtidig CO2-avtrykket med mer enn 50 prosent i produksjonen.

Vil på markedet i sommer

-Vi er fornøyde med å få Santander og Almi Greentech som nye investorer. De vil gi oss den tyngde som kreves for å ferdigstille produktene og gjøre det mulig for oss å starte leveranser til båtbyggere allerede i år, sier direktør Jonas Genchel i en pressemelding. Selskapet har kunder innenfor hele spekteret av fritidsbåter og kommersielle fartøy som venter på de nye drivlinjene.

-Vi befinner oss nå i pilotfasen for uttesting av både 10 kw- og 50 kw-motorer. Målet er å ha flere enheter i vannet allerede denne sommeren, sier Jonas Genchel.