ANNERLEDES: EU gir designpris til Remigo One, en veldig annerledes påhengsmotor. Foto: Produsent.
ANNERLEDES: EU gir designpris til Remigo One, en veldig annerledes påhengsmotor.

Joda, dette er en påhenger og den vinner stadig priser...

Må en påhengsmotor se ut som en påhengsmotor? Absolutt ikke, sier EU som tildeler Remigo One en høythengende design-pris.

Publisert Sist oppdatert

Den er veldig annerledes, den lille elektriske påhengsmotoren fra slovenske Remigo - og det første produktet innen maritim produksjon som er tildelt DesignEuropa-prisen fra EUs kontor for immaterialrett, EUIPO. Juryen, som i år ble ledet av den franske designeren Isabelle Vérilhac, hadde 700 produkter til vurdering. I klassen for nystartede og små bedrifter, var det altså en kompakt liten nyhet som trakk det lengste strået.

Universell, lett og elektrisk 

Den lille artigheten beskrives som en integrert, universell og lett elektrisk påhenger som egner seg både til seil- og småbåter opp til 1500 kilo. Utformingen er det den slovenske designeren Ajda Bertok som står bak og produksjonen skjer i Ljublana i Slovenia.

ENKEL: Alt skal være enkelt med Remigo One, sier designeren, både enkel å ta med seg og enkel i bruk. Foto: Produsent.
ENKEL: Alt skal være enkelt med Remigo One, sier designeren, både enkel å ta med seg og enkel i bruk. Foto: Produsent.

– Den kompakte utenbordsmotoren er  basert på brukerens forventninger: hvordan en ideell utenbordsmotor skal se ut og hvordan den skal fungere. Vi satte oss som mål å skape verdens mest anvendelige påhenger som alle kan bruke uten besvær. Med tanke på juryens reaksjon tror vi at vi har oppnådd målet, sier Marko Vrtovec, gründer og direktør for Remigo.

15 nautiske i tre knop

Motoren, som har et integrert litiumbatteri, er utviklet for bruk på småbåter, gummijoller og mindre seilbåter. Den har ytelser tilsvarende en tre hesters bensinmotor, kan oppnå en rekkevidde på opptil 15 nautiske i tre knops fart og har en toppfart på 5-6 knop. I Norge er det Strømsøboat i Drammen som er importør og distributør. De etablerte samarbeid med Remigo i 2021 og legger vekt på at de deler produsentens visjon om et nytt elektrisk båtliv for alle.

EU-prisen er den hittil mest prestisjefylte, men den elektriske småmotoren har vunnet mange priser:

  • DAME Design Awards 2021 METSTRADE 
  • Green Product Award 2023
  • MUVE Yacht Project vid Salone Nautico Venezia 2021
  • Made in Slovenia – designexcellens 2022
  • B.I.G. Awards 2022 
  • Golden Manus 2023