Dramatisk båttest

Med journalister fra flere europeiske båtblader ble en fotobåt regelrett rent ned i senk under test i Frankrike. Bare flaks gjorde at ingen ble drept.

Publisert

Båtliv deltar med flere europeiske båtblader på en test av nyheter fra franske Beneteau i Marseille. Ved en feiltagelse gikk vi om bord i båten som skulle fotografere seilbåter. Fotobåten, som vi egentlig skulle vært med, hadde allerede kastet loss. Etter en halvtime på sjøen kommer VHF-meldingen: Den andre fotobåten taues inn til nærmeste brygge, og er i ferd med å synke.

Paul Bogatir, redaktør i Vi Båtägare, var om bord i 42-foteren som kjørte inn i fotobåten. Her er hans opplevelse, som han deler med Båtlivs lesere:

«Vi er fire journalister, en representant fra Beneteau og to fotografer som går om bord i en skinnende ny Beneteau Monte Carlo 42. Representanten fra verftet viser hvordan båten oppfører seg. Den er raskt, og han kaster båten fra side til side for å vise hvor lett den snur - og hvor god fart det 13 meter lange skroget har.

Med i båten er også en engelsk journalist som ivrer etter å vise at han kan å kjøre båt. Journalisten overtar roret for vise at han kan kjøre båt. På vår babord side er fotobåten, en Antares 9.80 flybridge, med flere fotografer ombord. Han kjører han forbi båten, og etter 400 meter retter han båten mot fotobåtens akterdekk. Han skal på fotobåtens styrbord side.

Det skjer ikke.

Ti sekunder før han treffer båten, tenker jeg:

- Nå må han svinge!

To sekunder senere går det opp for meg at det ikke vil skje.  Han følger en kurs midtskips på fotobåten.

Lyden da vi knuser båten vil jeg aldri glemme. Det kan beskrives som når du hopper på en eske Corn flakes. Vår båt som planer og holder nesen høyt, har bokstavlig talt kjørt over fotobåten, som er blitt knust. Hvor mange kilo det er som treffer båten vet jeg ikke, men det er tilstrekkelig til å knuse et skrog.

En av våre motorer varsler alvorlig feil, og vi haster rundt for å sjekke at skroget er helt. Vi oppdager et hull like over vannlinjen, og kjører straks mot havnen, tre eller fem nautiske mil unna.

Jeg snur meg rundt, forberedt på å se et halvt menneske, eller et hode ligge blant vrakrestene som fortsatt flyter bak oss.

Ingen!

Fotobåten blir raskt slept til en øy, der ambulansepersonell henter en av fotografene som ble skadet i sammenstøtet.

Hva som har skjedd videre vet jeg ikke. Jeg forlater stedet og takker Gud for at ingen ble drept, til tross for at jeg ikke er religøs.»

Etter hva Båtliv erfarer står det nå bra til med journalisten som ble sendt med ambulanse. Da han ble hentet, fryktet ambulansepersonalet at ryggen var skadet, men utrolig nok ser det ut til at han kom helskinnet gjennom sammenstøtet.

En annen jouranlist som Båtliv snakket med, kunne fortelle hvordan han gjennom objektivet så Monte Carloen komme nærmere og nærmere.

– Jeg tenkte at nå må den snart svinge. Den svingte ikke, men fortsatte rett mot oss, forteller han, og tømmer kamerabagen for glasskår.

Powered by Labrador CMS