Førsteinntrykk - Nordkapp Airborne 7

TESTET_ Nordkapp Airborne 7.
TESTET_ Nordkapp Airborne 7.

RIB med nordisk DNA

Nordkapp Boats lanserte overraskende sin første RIB i vår. I motsetning til mange konkurrenter er den skreddersydd for skjærgårdsbruk. Airborne kan være en «flying start» for Nordkapp som RIB-produsent.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for at Norge er et land der det selges veldig mange RIBer, er det få norskutviklede båter av denne typen. Volummerkene i Norge i dag er franske Zodiac og ikke minst Grand og Brig som kommer fra Ukraina. Nå satser ekspansive Nordkapp Boats også i dette populære segmentet, med en helt ny produktlinje, nemlig RIB-serien Airborne. Den sikter seg inn mot volummarkedet i prisleiet opp mot en million kroner med en båt som bærer preg av å være designet for nordiske forhold. Det er Nordkapps mangeårige «husdesigner» Espen Thorup som har designet den nye Airborne 7, som både prismessig og med tanke på løsninger har det som skal til for å få innpass blant de dominerende volumaktørene i dag.

FUNKSJONELL: Førerplassen har rikelig med smart stueplass og ergonomiske løsninger.
FUNKSJONELL: Førerplassen har rikelig med smart stueplass og ergonomiske løsninger.

Pluss og minus

RIB (rigid inflatable boat), har en rekke fordeler. Men også noen ulemper. En av ulempene blir tydelig når man ser en RIB uten pongtong (gummipølsa rundt skroget). Da ser man hvor mye plass pongtongen krever av båtens innvendige volum, sammenlignet med en konvensjonell båt. Pongtongene er en plasstyv, men de er også greie å sitte på når båten ligger stille eller går i sakte fart. Fribordshøyden i en RIB er dessuten vesentlig lavere enn i for eksempel en daycruiser eller bowrider. På den annen side gjør det lave fribordet det svært enkelt å stige ombord eller i land, og nærheten til sjøen er førsteklasses. Majoriteten av folk som kjøper en RIB i denne størrelsen, har båten som transportmiddel på hytta eller ved brygga hjemme. Konseptet med lavt fribord, muligheten til å stige ombord via pongtongene, ingen puter eller kalesje som skal pakkes ned og så videre, gjør at terskelen for å gå ombord i båten og stikke av gårde er lavere enn å ta bilen. Det gjør at en vellykket RIB gir veldig enkel tilgang til sjøen og skjærgården, at det er lett å ta seg i land på holmer og skjær, eller å bruke båten som et rent transportmiddel til naboen eller butikken.

MASSE PLASS: I konsollen under førerbenken er det rikelig med stueplass, alternativt plass til en kjøleskuff som her.
MASSE PLASS: I konsollen under førerbenken er det rikelig med stueplass, alternativt plass til en kjøleskuff som her.

Gjennomtenkt

I likhet med mange av Espen Thourps konstruksjoner, er også Airborne 7 basert på en inngående forståelse av kundenes bruksmønster. Airborne 7 bygger på en ganske konvensjonell dekkslayout, med konsoll og førerstol plassert mot styrbord slik at man får en ekstra bred gangflate fra fordekk til akterdekk på babord side. Likevel kan man enkelt og smidig forflytte seg mellom for og akter via pongtongen på styrbord side. Den kraftige bøylen rundt vindskjermen fungerer som et trygt håndtak. I baugen er det et bredt trinn som gjør det enkelt å entre båten over baugen. Her er det sitteplasser både i baugseksjonen og på en dobbel benk foran konsollen. Det er svært mye stueplass både i konsollen, under sittebenken ved førerplassen og i rommet under akterbenken.

Løsningen med sprayhood over førerplassen, som ble introdusert på Nordkapp 605, er videreført i Airborne 7. Denne løsningen er ideell i nordiske farvann og gir god beskyttelse for fører og passasjer ved konsollen, og forenkler båtbruken også på dager med regn og vind. Sprayhood og bøyler felles opp og ned av rommet i forkant av konsollen, og kan settes på eller legges ned med et håndgrep. Kombinert med dedikerte regntrekk til akterbenken, førerbenken og førerkonsollen, senker disse løsningene terskelen for bruk sammenlignet med en kalesje eller et havnetrekk. Hele konseptet er fundert på tanken om at operasjonen med å legge til eller ta løs skal være så enkel som mulig, og båten innfrir fullt og helt denne ambisjonen. Her er det bare å vri på nøkkelen, kast fortøyningen og legge av gårde. De romslige stuerommene er også funksjonelle med hensyn til at man lett får stuet unna bagasje og varer som skal stå tørt under overfarten. Plasseringen av hovedstrømbryteren – godt beskyttet, men likevel lett tilgjengelig under akterbenken - er bare en av en rekke detaljer i Airborne 7 som gjør den svært smidig og enkel å bruke. De «hengslede» putene på hver side av akterbenken gir lett tilgang til stepflater, og nede ved dørken er det dedikert plass til to fendere på hver side. Effektiv og smidig i bruk.

OFF-CENTER: Konsollen er plassert mot styrbord for å få ekstra dekksplass på babord side.
OFF-CENTER: Konsollen er plassert mot styrbord for å få ekstra dekksplass på babord side.

Sitteplasser

Airborne 7 har sitteplasser i baugseksjonen som egner seg bra når farten ikke er høy. Når man beveger seg i høyere hastighet, er det sitteplassene i akterskipet som byr på best komfort – ikke minst trygghet. Den doble førerbenken har solid sidestøtte for to personer, noe som er et must i en båt med så lav fribordshøyde som i en RIB. Man føler seg veldig eksponert i en slik båt, og sidestøtten gir ekstra trygghet. Den solide rekka rundt vindskjermen, samt en ekstra håndrekke, gjør at man har rikelig med solide holdepunkter. Føreren står i senter og kjører, og konsollen har utmerket ergonomi og byr på et oversiktlig førermiljø. Plotter, kompass, to oppbevaringsrom med 12 volt uttak og bryterpanel gjør konsollen forbilledlig funksjonell.

I den aktre avdelingen er det en real og komfortabel sittebenk der passasjerene sitter lavt og godt beskyttet. De har god beinplass og en solide rekker å holde seg i. I benken er det romslig stuerom og lett adkomst til stengekraner for selvdreneringen. Denne er, i motsetning til andre RIBer vi har kjørt, forskriftmessig utført med stengekran mellom solide rør fra akterspeilet og dreneringsslanger.

OFF-CENTER: Konsollen er plassert mot styrbord for å få ekstra dekksplass på babord side.
OFF-CENTER: Konsollen er plassert mot styrbord for å få ekstra dekksplass på babord side.

Hypalon

De fleste RIBer leveres med PVC-pongtonger, som er de rimeligste. Nordkapp har, i likhet med andre premiumprodusenter, valgt hypalon som standard. Dette materialet gir pongtongene vesentlig lengre levetid, men er også fordyrende. En PVC-pongtong er imidlertid heller ikke gratis, og med tanke på den kortere levetiden på en PVC-pongtong blir det nødvendigvis ikke dyrere i det lange løp å velge hypalon. Nordkapp Airborne 7 kan bygges med både PVC og hypalon pongtonger, men inntil videre selges Airborne 7 kun med hypalon.

Godt levert

Til tross for at Airborne 7 er den første RIBen fra produsenten Nordkapp, er den svært gjennomarbeidet og vellykket. Skroget er harmonisk, med lav planingsterskel og utmerkede egenskaper i hele fartsregisteret. Den kan kjøres hardt uten å by på overraskelser, men trives også veldig godt i marsjfartsregisteret. Forbruket havner på under en liter per nautisk mil i rundt 26 knop på 3 500 omdreininger per minutt, noe som må kunne betegnes som innertier. Testbåten hadde blant annet kjøleskuff, ankervinsj, sprayhood, ferskvann og dusj på plattform og vannskibøyle som ekstrautstyr.

FAKTA: NORDKAPP AIRBORNE 7

CE-kategori:B
Produksjonsland:Polen
Lengde i meter:6,80
Bredde i meter:2,53
Vekt tørr båt i kg:1200 (med motor)
Drivstoff i liter:200
Ferskvann i liter:40
Septik i liter:Bærbart toalett i konsoll
Antall køyeplasser:-
Max antall personer:10
Motoreffekt fra-til i hk:150-250
Motor testbåt:Mercury Pro XS V8
Toppfart i test i knop:49
Pris fra i kroner:741 000,-
Pris testbåt i kroner:Cirka 935 000,-

Fart og forbruk

Omdr./min. Fart/knop Liter/time Liter/n.mil
7003,53,61,02
15006,08,31,38
20007,513,41,78
250013,016,81,29
300019,021,81,15
350026,525,90,97
400031,535,01,11
500040,051,81,29
550046,068,31,48