Førsteinntrykk - Grand Drive 600

GRAND DRIVE 600: RIB-merket er dominerende i Norge.
GRAND DRIVE 600: RIB-merket er dominerende i Norge.

Treffer blink på målgruppen

Med sin nye modell Drive 600 har RIB-produsenten Grand laget en fulltreffer. Som landstedbåt, som praktisk transportmiddel til daglig i bruk i skjærgården eller som badebåt er den skreddersydd for målgruppen.

Publisert Sist oppdatert

Grand har blitt det dominerende RIB-merket i Norge, i konkurranse med Zodiac. Gjennom et samarbeid med den anerkjente svenske konstruktøren Ocke Mannerfelt har Grand utviklet en moderne og svært vellykket RIB som vi spår at blir en betydelig volumselger i årene som kommer. Den drøye seks meter lange båten er tilpasset motorer opp til 150 hestekrefter, og med veldig konkurransedyktig pris når den et stort marked. Med hensyn til pris og design går den i direkte konkurranse med Zodiac Pro 6.5.

KOMPAKT: Vendbar dobbeltstol ved konsollen er også en funksjonell løsning.
KOMPAKT: Vendbar dobbeltstol ved konsollen er også en funksjonell løsning.

FAKTA: GRAND DRIVE 600

CE-kategori:C
Produksjonsland:Ukraina
Lengde i meter:6,27
Bredde i meter:2,54
Vekt tørr båt i kg:597
Drivstoff i liter:141
Ferskvann i liter:-
Septik i liter:-
Antall køyeplasser:-
Max antall personer:12
Motoreffekt fra-til i hk:130–150
Motor testbåt:Yamaha F130
Toppfart i test i knop:46
Pris fra i kroner:499 000,-
Pris testbåt i kroner:499 000,-

Sterk konkurrent

Zodiac, som for mange er synonymt med RIB-er, fornyet flåten sin for et drøyt år siden og gjorde mange designmessige grep for å modernisere den populære Pro-serien. At Grand med den nye modellen har klare ambisjoner om å kjempe om de samme kundene som Zodiacs Pro-serie, virker ganske åpenbart. Grand har lagt seg nær opp til Zodiac i designet, og også når man sammenligner prisene havner de temmelig nær hverandre. Prisen på Grand Drive 600 havner på 499 000 kroner med en 150-hesters Yamaha på hekken, mens Zodiac Pro 6.5 med tilsvarende effekt på hekken starter på 473 000 kroner.

Landstedbåt

Bruker man båten mye som et transportmiddel, har RIB-en noen kvaliteter som gjør den svært enkel å bruke. En typisk seks meters RIB som Grand Drive har begrenset med sittekomfort for mer enn fire personer, og den er ingen sosial båt på samme måte som en daycruiser eller bowrider. Skal man ligge ute i skjæra en hel dag, så har den mulighet for å rigge til en solseng, og den har sitteplasser, men ingen sittegruppe. Det er faktorer man bør legge vekt på når man vurderer ulike dagsturbåtalternativer opp mot hverandre. Seks meters lengde er etter vår oppfatning perfekt størrelse: Den er lang nok til å kunne gå rimelig komfortabelt i litt sjø, og den er liten nok til å være enkel å bare hoppe om bord i og legge av gårde. Her er hverken havnetrekk eller kalesje som skal stues unna, ingen puter som skal legges på. Her er det bare å vri på nøkkelen og kjøre.

BUET: Den buete ryggen bak akterbenken gir ekstra komfort og trygghet.
BUET: Den buete ryggen bak akterbenken gir ekstra komfort og trygghet.

Vellykket

Grand Drive 600 en av de aller beste RIB-ene vi har kjørt i denne størrelsen. Den har et svært harmonisk skrog som går høyt med pongtongene ute av sjøen, noe som gir en roligere og mer balansert gange. Båten går dessuten svært tørt. Vår testbåt var utstyrt med det en Yamaha F130 på hekken, som er det perfekte motorvalget på denne båten. Den har rikelig med krefter til å få en fullastet båt i plan, og toppfarten på godt over 40 knop holder for de aller fleste. Båten oppleves som svært harmonisk i alle egenskaper fra sjøegenskaper til dekkslayout. Dette er en båt du «kler på deg» som en god regnjakke og legger av gårde med like enkelt som du setter deg på sykkelen. Den innvendige layouten, med gode sitteplasser og bra ryggstøtte på akterbenken og setet i forkant av konsollen, en ryddig og høy førerkonsoll og vendbart dobbeltsete ved førerplassen fungerer veldig bra. I denne båten er det åpenbart bakt inn mye kunnskap om hvordan en spesifikk brukergruppe anvender båten – og det gir en god brukeropplevelse.