Båten min: Z-296

FRA 1944: Sjekta til Pål-Justin Riksfjord Svendsen ble bygget under krigen for fyrvokteren på Svenner.
FRA 1944: Sjekta til Pål-Justin Riksfjord Svendsen ble bygget under krigen for fyrvokteren på Svenner.

Sjekta med ni liv i to eksemplarer

I sjektekanalen i Stavern ligger flere hundre års historie på rekke og rad. Stavernssjekter i forskjellig tilstand, nye og gamle. En av de fineste, Z-296, sto med ett bein i St. Hans-bålet da Pål-Justin Riksfjord Svendsen bestemte seg for å gi den harmoniske sjekta nye åtti leveår.

Publisert Sist oppdatert

Bak de mange titalls sjektene som ligger fortøyd i Kanalen i Stavern (på folkemunne «sjektekanalen»), skjuler det seg enorm kunnskap og lange kulturtradisjoner. Kunnskapen forvaltes av det sammensveisede miljøet rundt Kystlaget Fredriksvern, som består av en gjeng entusiaster som holder liv i både håndverkstradisjoner og historie. I likhet med de mange sjektetypene som ble bygd langs kysten, representerer stavernssjektene en enorm utvikling som strekker fra den uthulte trestokken til disse enkle og små trebåtene som gjennom erfaring ble optimalisert for farvann, fiske og et kystliv med helt spesielle krav til utforming. Lokale variasjoner og teknikker blir dokumentert og videreført i restaureringen av de mange, praktfulle tradisjonsbåtene i Stavern.

Ni måneder

Pål-Justin Riksfjord Svendsen er en av drivkreftene bak sjektemiljøet, og i sommer sjøsatte han sjekta Z-296 fra 1944 etter en imponerende renovering. 1. juli i år kunne Pål-Justin se Z-296 duppe ved krana i Stavern - etter ni måneders knallhard innsats. Han ble satt på prøve flere ganger, ikke minst da hylserøret sprakk like før sjøsetting, og en snau måned senere da motoren havarerte. Men entusiasten i Stavern kastet seg rundt begge gangene, og det som fortoner seg som uoverstigelige hindringer for andre, handler bare om litt mer arbeid for den nevenyttige familiefaren fra Stavern.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS