Praktisk: Vannkvalitet

KVALITET: Når du fyller vann, bør du sørge for at det er vann fra et vannverk som er rent i utgangspunktet.
KVALITET: Når du fyller vann, bør du sørge for at det er vann fra et vannverk som er rent i utgangspunktet.

Slik renser du vanntanken

Hvor ofte rengjør du vanntanken ombord? En test vi gjorde, viste at vannet ombord i reportasjebåten ikke var egnet som drikkevann. Vannkvaliteten kan imidlertid forbedres med enkle midler.

Publisert Sist oppdatert

En titt på innsiden av en gammel vanntank, hadde antakelig fått de fleste av oss til å kjøpe flaskevann. En vannanalyse utført av Mattilsynet viste at bakterieinnholdet (kimtallet) i vannet på Båtmagasinets reportasjebåt var cirka 100 000 ganger over anbefalt nivå for drikkevann. Ifølge Mattilsynet burde ikke vannet ombord brukes som drikkevann med mindre vi kokte det, men vi ville sannsynligvis ikke bli syke av å drikke det. Mattilsynets anbefaling var å «sjokk-klore» vannsystemet.

Årlig rengjøring

Vannet på tanken ombord i en fritidsbåt står gjerne stille over lengre tid uten utskiftning (såkalt sisternevann), og gjerne i tanker som ikke har vært rengjort på noen år. Etter at vi fikk gjennomført en analyse av vannet ombord, har vi derfor renset tanken med klor årlig. Vi bruker det likevel kun til matlaging, men ikke til drikkevann. Det finnes ulike produkter i handelen for rensing av vann, blant annet klortabletter som man slipper ned på tanken. Et rimeligere og bra alternativ, er vanlig husholdningsklor.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS