Praktisk: Toalett og septik

DOGLEDE: Med riktig vedlikehold er du sikret et godt toalettbesøk i båten.

Unngå drittjobb i ferien

Det er to problemer med toalettet som helt enkelt må ordnes når de oppstår: Enten at toalettet er tett mellom selve toalettet og tanken, eller at det er tett fra tanken og ut.

Publisert Sist oppdatert

I tillegg til tett toalett, er septiklukt et velkjent problem i båter som begynner å bli noen år. Skal man bli kvitt den, er som regel bytte av gjengrodde slanger den eneste løsningen som virker over tid. Men tett toalett i en naturhavn, eller full septiktank som ikke lar seg tømme, er kilde til dårlig stemning om bord.

Riktig montering

Som båteier bør man kunne forutsette at toalettet er riktig montert dersom toalettet er montert av produsenten. Men det kan likevel være verdt å sjekke noen grunnleggende forhold, dersom du stadig har do-problemer.

· Utløpsventilen på pumpa skal peke oppover. Utløpsslangen skal nemlig gå oppover før den går ned i tanken igjen. Hvis utløpsslangen går nedover fra pumpas utløp, vil alt vannet renne ut av toalettskålen. Det bør det ikke. Da tørker nemlig jokerventilen, gummileppene åpner seg og slipper uønsket odør inn i toalettrommet.

TIPS

Hvis du mistrives ved tanken på å få dritt på fingrene når du åpner pumpa for vedlikehold, bør du demontere pumpa fra toalettet og legge den et tørt sted noen dager. Da tørker innholdet i den, og det er mindre guffent å åpne den for å gjøre rent og smøre.

· Slangens høyeste punkt skal være minst 30 cm over toalettets høyeste punkt for å danne en omvendt vannlås. På denne måten blir det stående vann i slangen som danner mottrykk på toalettpumpas tilbakeslagsventil av gummi, også kalt jokerventilen. Denne gummiventilen har til oppgave å hindre avfallsvann i å komme tilbake i toalettskålen etter pumping. Det er også den som hindrer lukt i å komme i retur via toalettskålen. Vann i slangen presser på jokerventilen, slik at den holder tett.

· En «tørr» toalettskål kan føre til at toalettet går tett: Dersom toalettet blir brukt med for lite vann i skålen, vil papiret suge til seg den lille væsken som er der. Det blir en hard klump som ikke løser seg opp. Dermed øker risikoen for at denne klumpen setter seg fast når man prøver å pumpe den ut sammen med det øvrige innholdet.

Bruk mye vann

Det er et faktum at septiktanken blir fortere full når man bruker mye vann ved spyling av toalettet. Å bruke tilstrekkelig med vann er imidlertid viktig for å hindre at innholdet på septiktanken blir en kompakt masse som er vanskelig å få ut. Her må man altså velge det beste av to onder.

SEPTIKRUTINER PÅ TUREN

· Tøm septik så ofte som mulig (alltid før du går inn i havn) – og aldri nærmere land enn 300 meter.

· Har du mulighet: Spyl anlegget med sjøvann etter tømming.

· Ha alltid vann i bunnen av septiktanken.

En 70–100 liter septiktank bør ha ti liter vann i bunnen før man har noe som helst annet i den. Etter tømming av septiktanken bør man spyle godt gjennom anlegget med sjøvann for å skylle slanger, ventiler og tank.

Membranpumpe

En god tømmepumpe til septiktanken bidrar til å redusere faren for problemer. De fleste moderne båter har en elektrisk tømmepumpe. Elektriske kvernpumper (med impeller) koster fra en snau tusenlapp til cirka 3500 kroner. Erfaringsmessig er imidlertid elektriske membranpumper den beste løsningen, selv om disse er dyrere og koster 4000-6000 kroner.

Lufting

Skvalp i tanken kan føre til at papirrester setter seg i luftingen og tetter denne. Nyere tanker har gjerne to separate luftinger med god avstand som reduserer denne risikoen.

KLOKE DO-REGLER

· Det er strengt forbudt å kaste noe i do.

· Bruk bare dopapir egnet for båttoaletter.

· Skyll ned med MYE vann.

· Legg alltid på dolokket etter bruk.

Riktig toalettpapir

VIKTIG: Bruk spesialpapir som løser seg opp i vann. Det reduserer faren for tilstopping av systemet.

Vår erfaring er at det lønner seg å bruke det dyrere toalettpapiret som er tilpasset båttoaletter og som man får kjøpt i båtutstyrsforretninger. Vi har i alle år brukt Aqua Soft fra Thetford for bruk i bærbare toaletter. Resirkulert papir er vanskeligere å løse opp enn vanlig toalettpapir. Det samme gjelder langfibret papir, for eksempel solid tørkepapir.

Hjelp, tanken er full!

Septiktanken er full, og pumpa vil ikke ta tak. Hva gjør du?

1. Sjekk at ventilen/kranen på skroggjennomføringen er åpen.

2. Sjekk utløpet under vann. Prøv eventuelt å stake om du kommer til.

3. Hvis tanken har elektrisk tømmepumpe, sjekk at denne får strøm.

4. Har båten tilkobling for vakuumtømming via dekk, oppsøk en pumpestasjon og sug ut innholdet før du fortsetter feilsøket.

5. OM du i verste fall må åpne mannlokket, så vær klar over at det antakelig er trykk i tanken og at gjæret septik vil sprute utover.